Η Κνεσέτ ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη

Η Κνεσέτ ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη

Οι επικριτές του σχετικού νομοσχεδίου, που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από το Κοινοβούλιο, προειδοποιούν ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να επεκταθεί η εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη, οδηγώντας στην ντε φάκτο προσάρτηση περιοχών της από το Ισραήλ.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θέλει να επιτρέψει σε Εβραίους εποίκους να επιστρέψουν σε τέσσερις οικισμούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης οι οποίοι είχαν εκκενωθεί πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Αργά, χθες, η Κνεσέτ ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιστροφή των εποίκων στα χωριά Χομές, Γκανίμ, Καντίμ και Σα-Νουρ, τα οποία εκκενώθηκαν το 2005 βάσει του νόμου Αποδέσμευσης.

Βάσει αυτού του νόμου οι Ισραηλινοί έποικοι απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και από κάποιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν χωρίς την άδεια του ισραηλινού στρατού. Εκτοτε, έποικοι έχουν επιστρέψει στα χωριά, όμως απομακρύνονται και πάλι.

Χθες, το νομοσχέδιο που προβλέπει την ακύρωση των άρθρων του νόμου Αποδέσμευσης που σχετίζονται με τα τέσσερα χωριά εγκρίθηκε με 40 ψήφους υπέρ και 17 κατά, με τους υπόλοιπους βουλευτές να απέχουν ή να είναι απόντες.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση προτού γίνει νόμος, αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να πετύχει τον στόχο της να νομιμοποιηθεί ο οικισμός Χομές που ανεγέρθηκε χωρίς άδεια.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντίπαλοι του νομοσχεδίου προειδοποιούν ότι θα χρησιμοποιηθεί για να επεκταθεί περαιτέρω η εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη, οδηγώντας στην ντε φάκτο προσάρτηση περιοχών της από το Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το νομοσχέδιο θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας αποτελεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης», τόνισε, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

Η Μεράβ Μιχαέλι, μέλος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει «σε παράφρονες εποίκους να κάνουν ό,τι θέλουν».

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Νετανιάχου νομιμοποίησε εννέα εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση εκείνη.

Το Ισραήλ έθεσε υπό την κατοχή του τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο του 1967. Πλέον, σχεδόν 600.000 Ισραηλινοί ζουν εκεί σε περισσότερους από 200 οικισμούς.

Το 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι οικισμοί αυτοί παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και ζήτησε να σταματήσουν οι εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή