Ισραήλ: Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί ζητούν να κηρυχθεί ο Νετανιάχου persona non grata στο εξωτερικό

Ισραήλ: Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί ζητούν να κηρυχθεί ο Νετανιάχου persona non grata στο εξωτερικό

Περίπου 1.000 Ισραηλινοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί, με επιστολή τους προς τους πρεσβευτές της Γερμανίας και της Βρετανίας, ζητούν να ακυρωθούν οι επισκέψεις που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ο Νετανιάχου εκεί.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 1.000 Ισραηλινοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί, με κοινή τους επιστολή προς τους πρεσβευτές της Γερμανίας και της Βρετανίας, ζητούν να ακυρωθούν οι επερχόμενες επισκέψεις του Νετανιάχου λόγω της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνησή του στο δικαστικό σύστημα.

«Το Κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια τρομερή κρίση, την πιο ακραία στην ιστορία του, μια επιταχυνόμενη επικίνδυνη διαδικασία με επικεφαλής την εκλεγμένη κυβέρνησή του που στόχο έχει να το μετατρέψει από μια ακμάζουσα δημοκρατία σε μια θεοκρατική δικτατορία», αναφέρει η επιστολή την οποία υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν και ο γλύπτης Σιγκαλίτ Λαντάου.

Ο Νετανιάχου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία σήμερα και δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί το Λονδίνο το δεύτερο μισό του Μαρτίου.

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ζητάμε από τη Γερμανία και τη Βρετανία να ανακοινώσουν στον κατηγορούμενο Νετανιάχου ότι οι προγραμματισμένες κρατικές επισκέψεις του ακυρώνονται. Αν αυτές οι επισκέψεις πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί, μια μαύρη σκιά θα κρέμεται από πάνω τους», αναφέρουν οι συντάκτες της επιστολής.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης, και οι επικριτές του εκτιμούν ότι οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις που εκείνος προωθεί εντάσσονται στην προσπάθειά του να γλιτώσει ο ίδιος.

«Οι δίκες διεξάγονται και βρίσκονται σε εξέλιξη. Για να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, ο Νετανιάχου συνωμότησε εναντίον του Κράτους του Ισραήλ μαζί με […] καταδικασμένους Εβραίους τρομοκράτες που προωθούν ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντιδημοκρατικές ατζέντες που βάζουν στο στόχαστρο όλους τους Ισραηλινούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», καταγγέλλουν οι υπογράφοντες την σχετική επιστολή.

Ο Νετανιάχου επέστρεψε στο Ισραήλ χθες Δευτέρα από επίσκεψη στην Ιταλία.

Προσωπικότητες του πολιτισμού και του ακαδημαϊκού κόσμου, που υπογράφουν την επιστολή, υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου θέλει να μετατρέψει την ισραηλινή αστυνομία σε «πολιτική αστυνομία, ένα εργαλείο που χρειάζεται κάθε δικτατορία για να επιβάλει την κρατική εξουσία στους πολίτες».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις «θα βλάψουν σοβαρά τα πολιτικά δικαιώματα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη λογοτεχνική και καλλιτεχνική ελευθερία του λόγου, και θα οδηγήσουν στην κατάργηση της ελευθερίας των συγγραφέων και των καλλιτεχνών στο Ισραήλ».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς και της άκρας δεξιάς του Μπενιαμίν Νετανιάχου που κυβερνά το Ισραήλ από τον περασμένο Δεκέμβριο προωθεί μια μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που θα δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες στην επιλογή των δικαστών και θα περιορίσει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν ότι αυτό αποτελεί απειλή για τη διάκριση των εξουσιών και γενικότερα για τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας.

Τις τελευταίες δέκα εβδομάδες η χώρα βιώνει ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους σε πολλές πόλεις ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθείται από τη δεξιά/ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου.

Κατά την αναχώρηση του Νετανιάχου για τη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε μάλιστα να μεταβεί με ελικόπτερο στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, καθώς διαδηλωτές είχαν μπλοκάρει τους δρόμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή