Γαλλία: Ανένδοτος ο Μακρόν παρά τις απεργίες

Γαλλία: Ανένδοτος ο Μακρόν παρά τις απεργίες

Προχωρεί στην ψήφιση του νόμου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Τα δύο μέρη του γαλλικού Κοινοβουλίου (η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση) συνεδριάζουν αύριο για την ψήφιση του νόμου που αυξάνει το όριο στην ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Κρίνοντας από την εικόνα των τελευταίων συγκεντρώσεων, ένα είναι βέβαιο: οι σημερινές διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια στην τροποποίηση του συνταξιοδοτικού νόμου θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.

Στην κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας η αστυνομία μέτρησε 1,28 εκατ. συμμετέχοντες, ενώ τα συνδικάτα, που για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια συγκρότησαν ενιαίο μέτωπο, αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον 3,5 εκατ. διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Το νέο σύνθημα

Ο Γάλλος πρόεδρος ποντάρει στο στοίχημα της μεταρρύθμισης παίρνοντας το μεγαλύτερο ρίσκο της καριέρας του.

Ενα μότο που φαίνεται να ακολουθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι πως «στη ζωή πρέπει να παίρνεις ρίσκα». Με αυτή τη φιλοσοφία οδηγήθηκε στην προεδρία της Γαλλίας στα 39 έτη του και με αυτή σκοπεύει τώρα να ρισκάρει το πολιτικό μέλλον του προσπαθώντας να αλλάξει τη χώρα στον πυρήνα της. Ο Μακρόν, που στο παρελθόν έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένος να αλλάξει γνώμη για κάποια επιλογή του, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ανένδοτος. «Αν δεν λύσουμε το συνταξιοδοτικό μας πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε να επενδύσουμε σε τίποτε άλλο», είχε δηλώσει προσφάτως, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη φορολογία τους τη συνταξιοδότηση ενός όλο και μακροβιότερου πληθυσμού.

Ο ίδιος φαίνεται να παραφράζει το σύνθημα «λιγότερη δουλειά, περισσότερη ζωή», που δονεί τη Γαλλία, σε «περισσότερη δουλειά, καλύτερη ζωή», κάτι που –σε μια χώρα η οποία έχει βαθιά σύνδεση με το κοινωνικό κράτος της και εν μέσω ενός ασταμάτητου καπιταλισμού– δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό.

Στην Ευρώπη

Ο μέσος όρος του ευρωπαϊκού ορίου συνταξιοδότησης είναι εδώ και καιρό τα 65 έτη – 65 και 7 μήνες στη Γερμανία, 67 στην Ιταλία, του χρόνου και στην Ολλανδία. Ομως αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να απασχολούν τους διαδηλωτές. Από τη μεριά της η κυβέρνηση βλέπει πως αν η χώρα θέλει να γίνει ανταγωνιστική, πρέπει οπωσδήποτε να πλησιάσει αυτούς τους αριθμούς. Αφοσιωμένη στο όραμα μιας δυνατής Γαλλίας στο κέντρο της Ευρώπης, η οποία θα μπορεί να επενδύσει μεγάλα ποσά στην άμυνα, την εκπαίδευση και την πυρηνική ενέργεια, επιμένει πως είναι ουτοπικό να επιμένουμε να κρατάμε το όριο συντάξεων μιας εποχής που οι άνθρωποι ζούσαν σημαντικά λιγότερο. Ανθρωποι από το περιβάλλον του Μακρόν λένε πως η εμμονή του προέδρου, ο οποίος μετά το τέλος της θητείας του δεν θα έχει τη δυνατότητα επανεκλογής, είναι να μην τον διαδεχθεί η Μαρίν Λεπέν. Ετσι προχωρεί στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης (η οποία έχει περισσότερες πιθανότητες να ψηφιστεί), εκτιμώντας ταυτόχρονα πως με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, μειώνοντας την απήχηση της ακροδεξιάς στη γαλλική κοινωνία. Αυτό το στοίχημα θα είναι ίσως το μεγαλύ-τερο ρίσκο της καριέρας του.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή