Αίγυπτος: Επίσκεψη Τσαβούσογλου το Σάββατο, η πρώτη Τούρκου ΥΠΕΞ εδώ και 10 χρόνια

Αίγυπτος: Επίσκεψη Τσαβούσογλου το Σάββατο, η πρώτη Τούρκου ΥΠΕΞ εδώ και 10 χρόνια

Λιώνουν οι πάγοι στις σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και του Καΐρου, μετά και τους σεισμούς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο εδώ και μια δεκαετία θα πραγματοποιήσει το Σάββατο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Κάιρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Παρασκευή την επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της βελτίωσης της έντασης μεταξύ των καθεστώτων Ερντογάν και αλ-Σίσι εξ αφορμής των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, όπως ανέφερε το υπουργείο στο Κάιρο.

Θα πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επίσκεψη μέλους της τουρκικής κυβέρνησης για πάνω από μια δεκαετία, και θα αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης Σούκρι στην Τουρκία τρεις εβδομάδες μετά τους σεισμούς που κόστισαν τη ζωή σε πλέον των 55.000 ανθρώπων σε Τουρκία και Συρία.

Ο κ. Τσαβούσογλου είχε μάλιστα κάνει λόγο τότε για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις, προϊδεάζοντας για την επίσημη επίσκεψη που τώρα ετοιμάζει για το Σάββατο, μόλις 19 μέρες αργότερα δηλαδή.

Οι σχέσεις του Καΐρου με την Αγκυρα είχαν παγώσει από την ανάληψη της εξουσίας στην Αίγυπτο από τον Αμπέντ Φάταχ αλ-Σίσι το 2013, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, συμμάχου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, η Τουρκία προσπαθεί εδώ και μήνες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με πολλές περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Το Κάιρο απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία μετά τους σεισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη επίσκεψη με του κ. Σούκρι είχε πραγματοποιήσει στην Τουρκία και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή