Πολυήμερη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Ινδία, με το βλέμμα στην Κίνα

Πολυήμερη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Ινδία, με το βλέμμα στην Κίνα

Ο Φούμιο Κισίντα μεταβαίνει στην Ινδία τις προσεχείς ημέρες, όπου είναι προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μεταβαίνει στην Ινδία τις προσεχείς ημέρες, όπου είναι προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι.

Ο Κισίντα προσγειώνεται στο Νέο Δελχί την Κυριακή και αναμένεται να μείνει στην Ινδία έως την Τετάρτη, ενώ η διμερής σύνοδος κορυφής, στην οποία πρόκειται να πάρει μέρος μαζί με τον Μόντι, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αναμένεται μάλιστα να ανακοινώσει τη Δευτέρα, από το Νέο Δελχί, και ένα νέο σχέδιο για έναν ανοιχτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό, στο πλαίσιο του οποίου Ινδία και Ιαπωνία θα ενισχύουν τη συνεργασία τους ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Μόντι είχε βρεθεί στο Τόκιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο Κισίντα είχε επισκεφθεί την Ινδία και πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 2022.

Ιαπωνία και Ινδία συμμετέχουν στο σχήμα Διαλόγου για την Ασφάλεια Quad, μαζί με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Κισίντα και Μόντι, κατά την επικείμενη συνάντησή τους, αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα όπως, μεταξύ άλλων, και εκείνο των «ολοένα πιο διεκδικητικών» κινεζικών κινήσεων στις περιοχές της Ασίας και του Ινδο-Ειρηνικού.

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας που έδωσε το Τόκιο στη δημοσιότητα τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα παρουσιάζεται ως «η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ιαπωνία».  

Με πληροφορίες από Japan Times, Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή