Νίγηρας: Απελευθερώθηκε Αμερικανός αιχμάλωτος έξι χρόνια μετά

Νίγηρας: Απελευθερώθηκε Αμερικανός αιχμάλωτος έξι χρόνια μετά

Ο Τζέφρι Γούντκε απήχθη από το σπίτι του στο Αμπαλάκ του Νίγηρα τον Οκτώβριο του 2016 από άνδρες που του έστησαν ενέδρα και σκότωσαν τους φρουρούς του, αναγκάζοντάς τον με την απειλή όπλου να μπει στο φορτηγό τους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Αμερικανός εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση που απήχθη στο δυτικοαφρικανικό κράτος του Νίγηρα πριν από έξι και πλέον χρόνια απελευθερώθηκε, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Τζέφρι Γούντκε απήχθη από το σπίτι του στο Αμπαλάκ του Νίγηρα τον Οκτώβριο του 2016 από άνδρες που του έστησαν ενέδρα και σκότωσαν τους φρουρούς του, αναγκάζοντάς τον με την απειλή όπλου να μπει στο φορτηγό τους, με το οποίο τον οδήγησαν βόρεια, προς τα σύνορα με το Μάλι. Ο Γούντκε προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον Νίγηρα για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, υπό τον όρο της ανωνυμίας, χαρακτήρισε την απελευθέρωση αποκορύφωμα πολυετών προσπαθειών, αλλά αρνήθηκε να πει τι ακριβώς οδήγησε στην απελευθέρωσή του από την αιχμαλωσία, ή πού βρίσκεται τώρα.

Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα και δεν έγινε καμία παραχώρηση στους απαγωγείς.

«Είμαι ικανοποιημένος και ανακουφισμένος που βλέπω την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου Τζεφ Γούντκε έπειτα από έξι και πλέον χρόνια αιχμαλωσίας», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν. «Οι ΗΠΑ ευχαριστούν τον Νίγηρα για τη βοήθειά του να τον φέρει πίσω σε όλους όσοι τον αναζητούν και τον αγαπούν. Ευχαριστώ τόσους πολλούς σε όλη την κυβέρνησή μας που εργάστηκαν ακούραστα για την εξασφάλιση της ελευθερίας του».

Η σύζυγος του Γούντκε, Ελς Γούντκε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, το 2021, στην Ουάσιγκτον ότι οι απαγωγείς του συζύγου της είχαν ζητήσει λύτρα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωσή του. Είπε τότε ότι πίστευε ότι ο σύζυγός της βρισκόταν στα χέρια μιας δυτικοαφρικανικής ομάδας υπό την επιρροή της Αλ Κάιντα, γνωστής ως JNIM, και, στη συνέντευξη Τύπου, παρακάλεσε τον ηγέτη της ομάδας να τον απελευθερώσει.

Σε δήλωση που εξέδωσε τη Δευτέρα μέσω εκπροσώπου της οικογένειας, η Ελς Γούντκε δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να μιλήσει με τον σύζυγό της, αλλά της είπαν ότι ήταν σε καλή κατάσταση.

«Δοξάζει τον Θεό που απάντησε στις προσευχές των απανταχού Χριστιανών που προσευχήθηκαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε η Γούντκε.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν προσδιόρισε τη συγκεκριμένη ομάδα που θεωρείται υπεύθυνη για την αιχμαλωσία του Γούντκε, αλλά δήλωσε ότι υπήρχαν πολλά αλληλοεπικαλυπτόμενα και διασταυρούμενα δίκτυα κράτησης ομήρων σε αυτό το τμήμα της Δυτικής Αφρικής. Αν και ο Γούντκε συνελήφθη στον Νίγηρα, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έχει επίσης μετακινηθεί με την πάροδο των ετών στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε στην κυβέρνηση του Νίγηρα ότι βοήθησε στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης του Γούντκε και δήλωσε ότι ο Αμερικανός απελευθερώθηκε εκτός του Νίγηρα, στην περιοχή του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο.

Απελευθέρωση Γάλλου αιχμαλώτου

Την ίδια στιγμή, ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε σήμερα τον Νίγηρα για τη βοήθεια της χώρας στην απελευθέρωση του Γάλλου δημοσιογράφου Ολιβιέ Ντιμπουά, ο οποίος κρατείτο όμηρος στο Μάλι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Ο Ντιμπουά έφτασε στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, νωρίτερα σήμερα, μαζί με τον Τζεφ Γούντκε.

Η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι ο Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της Γαλλίας να καταπολεμήσει την «τρομοκρατία στο Σαχέλ».

Πηγή: Associated Press, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT