ΗΠΑ: Στα σχοινιά ο Τραμπ – Ανησυχία για ταραχές εξαιτίας της παραπομπής του

ΗΠΑ: Στα σχοινιά ο Τραμπ – Ανησυχία για ταραχές εξαιτίας της παραπομπής του

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Μανχάταν για την εξαγορά της πορνοστάρ με 130.000 δολάρια, τα οποία ο τέως πρόεδρος καταχώρισε ως «νομικά έξοδα»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε το Σάββατο στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social πως αναμένεται «να συλληφθεί την Τρίτη» για την υπόθεση της εξαγοράς της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου αυτή να μην αποκαλύψει προσωπικές στιγμές τους, με 130.000 δολάρια, συναλλαγή την οποία ο Ντ. Τραμπ καταχώρισε ως «νομικά έξοδα», γεγονός που αποτελεί πλημμέλημα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Με δηλώσεις του χθες το απόγευμα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους κύριους ανταγωνιστές του Τραμπ για το χρίσμα του αρχηγού του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, παρότι δεν έχει ακόμη θέσει επισήμως υποψηφιότητα για τις εσωκομματικές εκλογές του 2024, αποκάλεσε τον εισαγγελέα του Μανχάταν, ο οποίος ασχολείται με την επίμαχη υπόθεση, «χρηματοδοτούμενο από τον Σόρος» – τον πασίγνωστο δισεκατομμυριούχο που έχει ενισχύσει αρκετούς υποψηφίους των Δημοκρατικών. Τον κατηγόρησε, δε, ότι «εργαλειοποιεί το αξίωμά του για να επιβάλει στην κοινωνία μια ορισμένη πολιτική ατζέντα».

Παράλληλα, όμως, έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον Τραμπ, δηλώνοντας: «Δεν ξέρω τι να πω για το γεγονός ότι δόθηκαν χρήματα για να εξασφαλιστεί η σιωπή μιας πορνοστάρ… Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό το τσίρκο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τις προηγούμενες ημέρες τον Ντε Σάντις ότι δεν παίρνει θέση σχετικά με το ζήτημα της επερχόμενης σύλληψής του.

ΗΠΑ: Στα σχοινιά ο Τραμπ – Ανησυχία για ταραχές εξαιτίας της παραπομπής του-1
Αστυνομικοί στο τμήμα της Νέας Υόρκης μεταφέρουν κιγκλιδώματα κοντά στο δικαστήριο σε περίπτωση που απαγγελθεί κατηγορία στον Τραμπ. Φωτ. A.P. Photo / Eduardo Munoz Alvarez .

O τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Πενς, τοποθετήθηκε με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News ενάντια στη σύλληψη του τέως προέδρου, την οποία χαρακτήρισε μια υπόθεση με «πολιτικά κίνητρα».

«Με εντυπωσιάζει η ιδέα της παραπομπής του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε δίκη, τη στιγμή που υπάρχει ένα κύμα εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη», δήλωσε. «Το γεγονός ότι ο εισαγγελέας του Μανχάταν θεωρεί ότι η παραπομπή του προέδρου Τραμπ είναι η πρώτη του προτεραιότητα, νομίζω ότι λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ριζοσπαστική Αριστερά σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο εισαγγελέας Αλβιν Μπραγκ είναι μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από τη μεριά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακ Κάρθι, περιέγραψε την πιθανή σύλληψη του Τραμπ ως μια «εξοργιστική κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους ενός ριζοσπάστη εισαγγελέα», ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση για «ηρεμία» απαντώντας στο κάλεσμα του τέως προέδρου προς τους οπαδούς του για διαδηλώσεις σε περίπτωση που συλληφθεί. «Οχι, δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε διαδηλώσεις», απάντησε σε σχετική ερώτηση ενός ρεπόρτερ, ερχόμενος σε αντίθεση με άλλους βουλευτές του κόμματος, όπως η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία δήλωσε πως οι Αμερικανοί πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν και ότι ο Τραμπ «προφανώς εννοεί ειρηνικές διαδηλώσεις».

Σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ παραπεμφθεί, θα ακολουθηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες, που σημαίνει ότι θα ταξιδέψει από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στο δικαστήριο, θα δώσει αποτυπώματα, θα βγουν φωτογραφίες και θα κρατείται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αν και η κατηγορία αφορά πλημμέλημα, θα είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζει ποινική δίωξη και οι Αρχές της χώρας ανησυχούν για πιθανές ταραχές που μπορεί να προκληθούν από δυσαρεστημένους οπαδούς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή