Γαλλία: Πύρρειος νίκη Μακρόν, ενώ οι αναταράξεις παραμένουν

Γαλλία: Πύρρειος νίκη Μακρόν, ενώ οι αναταράξεις παραμένουν

Για μόλις εννέα ψήφους δεν πέρασε η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά τραυματισμένη, αλλά ζωντανή βγήκε από τη χθεσινή δοκιμασία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν. Με πλειοψηφία μόλις εννέα βουλευτών, το Σώμα απέρριψε πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει την επίμαχη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή, με προεδρικό διάταγμα.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από τον κεντρώο πολιτικό σχηματισμό Liot και υπερψηφίστηκε από την αριστερή συμμαχία Nupes, τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και από αρκετούς «αντάρτες» του κεντροδεξιού κόμματος Les Republicains (LR), η ηγεσία του οποίου είχε ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης. Στην κρίσιμη ψηφοφορία υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 278 βουλευτές, εννέα λιγότεροι από την απόλυτη πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης που αριθμεί 577 εκλεγμένους αντιπροσώπους. Μια δεύτερη πρόταση μομφής, που είχε κατατεθεί από τον Εθνικό Συναγερμό, απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, αφού ψηφίστηκε μόνο από 94 βουλευτές.

Εάν η Εθνοσυνέλευση είχε υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, η μεταρρύθμιση στις κοινωνικές ασφαλίσεις, που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, θα είχε αυτομάτως ακυρωθεί. Ταυτόχρονα, αυτό θα ήταν το τέλος της κυβέρνησης Μπορν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα καλούνταν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που θα μπορούσε να απολαύει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, κάτι σχεδόν αδύνατον υπό τις σημερινές συνθήκες, είτε να προσφύγει στον λαό για δημοψήφισμα, βουλευτικές ή και προεδρικές εκλογές.

Το ότι απέφυγε αυτές τις περιπέτειες ωστόσο δεν σημαίνει ότι με τη χθεσινή ψηφοφορία απαλλάχθηκε από την κοινωνική και την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και ένα δίμηνο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη δημοτικότητά του στο ναδίρ του 28% και όλοι στη Γαλλία αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων, του 2018- 2019.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι Γάλλοι εμφανίζονται σταθερά να απορρίπτουν στη μεγάλη πλειονότητά τους τη μεταρρύθμιση και να τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιών και των διαδηλώσεων.

Γαλλία: Πύρρειος νίκη Μακρόν, ενώ οι αναταράξεις παραμένουν-1
[A.P. Photo / Lewis Joly]

Βαριές απώλειες για τον Γάλλο πρόεδρο από τη μάχη για το συνταξιοδοτικό, ενώ συνεχίζεται η κοινωνική αναταραχή.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια μετατράπηκε σε πραγματική οργή με την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει χρήση του άρθρου 49.3 του συντάγματος και να περάσει το συνταξιοδοτικό με προεδρικό διάταγμα, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό έγινε την περασμένη Πέμπτη, για να ακολουθήσουν τρεις ημέρες και νύχτες με αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων, φλεγόμενα οδοφράγματα, βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών. Δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe εμφανίζει τα δύο τρίτα των πολιτών να επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης Μπορν.

Το εύρος που έχει πάρει η λαϊκή αντίδραση επέδρασε και στο κεντροδεξιό κόμμα LR, από τις τάξεις του οποίου προέρχονται δύο από τους βασικούς υπουργούς του Εμανουέλ Μακρόν: ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. Με βάση την αριθμητική της χθεσινής ψηφοφορίας προκύπτει ότι 19 από τους βουλευτές του κόμματος παραβίασαν την επίσημη γραμμή και υπερψήφισαν την πρώτη πρόταση μομφής.

Ας σημειωθεί ότι η Μαρίν Λεπέν είχε προσπαθήσει να δελεάσει ενδεχόμενους αποστάτες του LR, καθώς δεσμεύθηκε ότι το κόμμα της δεν θα έθετε δικούς του υποψηφίους στις περιφέρειές τους στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του χθεσινού αποτελέσματος, αριστεροί βουλευτές του Nupes ύψωσαν μέσα στη Βουλή πλακάτ που έγραφαν «Παραιτηθείτε – Θα τα πούμε στους δρόμους» και «RIP», συντομογραφία που παραπέμπει στη δυνατότητά τους να προωθήσουν «δημοψήφισμα μεικτής πρωτοβουλίας» (με υποστήριξη του ενός πέμπτου της Εθνοσυνέλευσης και του ενός δεκάτου των πολιτών). Παράλληλα, η αντιπολίτευση θα ασκήσει πίεση στο Συνταγματικό Συμβούλιο να βγάλει τον επίμαχο νόμο αντισυνταγματικό, ενώ τα συνδικάτα επιμένουν σε συνέχιση των απεργιών και των διαδηλώσεων μέχρις ότου αναγκαστεί ο Μακρόν να ακυρώσει ή να τροποποιήσει τον νόμο για το ασφαλιστικό.

Επιμένουν τα συνδικάτα

«Τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση η μαχητική εργατική συνομοσπονδία CGT, καλώντας σε συνέχιση των κυλιόμενων απεργιών και διαδηλώσεων. Αλλά και ο Λοράν Μπερζέρ, ηγέτης της μετριοπαθέστερης ομοσπονδίας CFDT, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση Μακρόν στο συνταξιοδοτικό «δεν είναι απλώς μια αποτυχία, είναι ένα ναυάγιο».

Οι κυλιόμενες απεργίες συνεχίστηκαν το προηγούμενο τριήμερο στους σιδηροδρόμους και στα διυλιστήρια, προκαλώντας φόβους για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν εκτεταμένες ελλείψεις στα πρατήρια βενζίνης από τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, τα σκουπίδια σχηματίζουν λοφίσκους στους δρόμους του Παρισιού, καθώς οι εργάτες καθαριότητας συμβάλλουν κι αυτοί στον απεργιακό κλοιό. Στη Ρεν, ακτιβιστές που προσπαθούσαν να κλείσουν οδικές αρτηρίες με φλεγόμενα οδοφράγματα ήρθαν σε σύγκρουση με δυνάμεις της αστυνομίας. Επόμενος σταθμός είναι η Πέμπτη, που έχει κηρυχθεί από τα συνδικάτα ως ένατη ημέρα απεργιακής δράσης από τη στιγμή που κατατέθηκε το επίμαχο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας προειδοποίησε το επιβατικό κοινό ότι θα υπάρξουν ανωμαλίες στα αεροπορικά δρομολόγια όλη την εβδομάδα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή