Οταν ένα ολόκληρο νησί πρέπει να κάνει ησυχία – Το Μπαλί γιορτάζει την «ετήσια ημέρα σιωπής»

Οταν ένα ολόκληρο νησί πρέπει να κάνει ησυχία – Το Μπαλί γιορτάζει την «ετήσια ημέρα σιωπής»

Από τις 6 το πρωί της 22ας Μαρτίου και για 24 ώρες όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες είναι κλειστές. Από το αεροδρόμιο, μέχρι τα τοπικά σούπερ μάρκετ, ακόμη και τα ATM. 

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κόρνες στους δρόμους, η μουσική στα μαγαζιά, η φασαρία από τα εργοτάξια σταμάτησαν σήμερα στο Μπαλί, καθώς το νησί γιορτάζει την ετήσια ημέρα σιωπής. 

Ουσιαστικά πρόκειται γα τον εορτασμό της Μπαλινέζικης Πρωτοχρονιάς, γνωστή ως Nyepi, κατά την οποία η παράδοση θέλει τους κατοίκους, αλλά και τους τουρίστες, να παραμένουν στα σπίτια τους περνώντας μία ήρεμη ημέρα αυτοσυγκέντρωσης. 

Ετσι, από τις 6 το πρωί της 22ας Μαρτίου και για 24 ώρες όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες είναι κλειστές. Από το αεροδρόμιο, μέχρι τα τοπικά σούπερ μάρκετ, ακόμη και τα ATM. 

Επίσης, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού κάθε χρόνο τέτοια μέρα δεν μπορούν να διασκεδάσουν, δεν εργάζονται, δεν βγαίνουν έξω και προσπαθούν να αποφύγουν μέχρι και το τεχνητό φως. 

Οι pecalang, μια ομάδα ασφάλειας του Μπαλί, περιπολούν στους δρόμους για να διασφαλίσουν ότι όλοι -συμπεριλαμβανομένων των τουριστών- συμμορφώνονται.

Αποτρέποντας τα κακά πνεύματα

Ο λόγος που οι Μπαλινέζοι μπαίνουν σε απομόνωση είναι επειδή θεωρούν το Nyepi ως έναν τρόπο αποτροπής τυχόν επιστροφής κακών πνευμάτων. Ετσι, για να αποφύγουν την προσέλκυση αρνητικής ενέργειας και να αγκαλιάσουν ένα εξαγνισμένο ξεκίνημα της χρονιάς, παραμένουν ήσυχοι στο σπίτι. 

Σύμφωνα με τον Guardian, αρκετοί τουρίστες και ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν να πηγαίνουν στα γειτονικά νησιά.

«Σοκαρίστηκα με το πόσο “κλειστό” είναι πραγματικά το νησί», εξήγησε η τουρίστρια Τζάκι Κολέλλο, 26 ετών, η οποία ανυπομονούσε να περάσει η ημέρα αυτοσυγκέντρωσης και διαλογισμού, μένοντας στον ξενώνα της.

Σημειώνεται πως η Ινδονησία είναι στην πλεινότητά της μουσουλμανική χώρα, ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες στο Μπαλί είναι ινδουιστές. 

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή