«Ρομποτικό» μεγάλο μέρος των στρατών του κόσμου «σε 15 χρόνια», προβλέπει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

«Ρομποτικό» μεγάλο μέρος των στρατών του κόσμου «σε 15 χρόνια», προβλέπει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

«Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο σημαντική και πιο θεμελιώδης αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου. Και αυτή τη φορά έχει κινητήριο δύναμη την τεχνολογία»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος υφίσταται «θεμελιώδη αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου» και η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πόλεμοι, κάτι που, όπως προβλέπει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, θα οδηγήσει σύντομα στην εκτεταμένη χρήση ρομποτικών μέσων σε στρατό, ναυτικό και εναέριες δυνάμεις. 

Οπως διευκρίνισε ο Μαρκ Μάιλι, ο χαρακτήρας του πολέμου -σε αντίθεση με τη «φύση του πολέμου» που συνεπάγεται την ανθρώπινη δυναμική- ενσωματώνει στοιχεία, όπως τακτικές, όπλα, τεχνολογίες, οργανώσεις και διαχείριση.

«Ο χαρακτήρας του πολέμου αλλάζει τακτικά. Αλλάζει κάθε φορά που έχουμε ένα νέο όπλο κ.ο.κ.», σημείωσε σε podcast του Eurasia Group Foundation. «Ομως, στην ουσία, αλλάζει μία στις τόσες. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο σημαντική και πιο θεμελιώδης αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου. Και αυτή τη φορά έχει κινητήριο δύναμη την τεχνολογία».

Οπως επισήμανε, οι δυνατότητες ανίχνευσης έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι επιθέσεις, υποστηρίζοντας πως «η δυνατότητα να πλήττεις με πυρομαχικά ακριβείας είναι κάτι που δεν έχει ξαναδεί ο άνθρωπος».

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στον ρόλο των ρομπότ, λέγοντας πως ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων στρατιωτικά εξελιγμένων χωρών πειραματίζονται με μη επανδρωμένα πλοία και τανκς. 

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, «αν όχι συντομότερα, θα δούμε σημαντικό μέρος των στρατών, των ναυτικών και των αεροπορικών δυνάμεων να είναι ρομποτικά» προέβλεψε.

Ρομποτικά ή μη επανδρωμένα συστήματα -όπως drone- ήδη υπάρχουν και επιχειρούν στον αμερικανικό στρατό. Ωστόσο, υπάρχουν νέας γενιάς συστήματα που βρίσκονται στα σπάργανα. 

Ο αμερικανικός στρατός και οι εταίροι του της αμυντικής βιομηχανίας εξετάζουν την ανάπτυξη ρομποτικών οχημάτων μάχης εδάφους. Πέρυσι, αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσαν πως τα πολεμικά πλοία της χώρας μπορεί σύντομα να αναπτυχθούν μαζί με αυτόνομα σκάφη και άλλα αεροσκάφη. Ενώ, πιο πρόσφατα, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει ζητήσει την αγορά 1.000 drone wingmen (τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, που θα συνοδεύει τα μαχητικά παράσχοντας στους πιλότους πληροφορίες, αλλά και υποστήριξη σε πυρά). 

Πέραν, όμως, των αναδυόμενων ρομποτικών εξοπλισμών, ο Μάιλι έκανε ειδική μνεία και στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη στρατιωτική εφαρμογή της. 

Οπως είπε, η ΑΙ έχει τη δυνατότητα να αφομοιώσει τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με τον στρατό του χρήστη και του αντιπάλου, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τις δυνάμεις να αποκτήσουν πλεονέκτημα όταν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις στη μάχη.

«Η λήψη αποφάσεων στον πόλεμο είναι θεμελιώδεις στα αποτελέσματα. Οσο ταχύτερα είσαι σε θέση να απορροφήσεις και να αφομοιώσεις μεγάλο όγκο πληροφοριών, και στη συνέχεια να τον συγκρίνεις με εκείνο του αντιπάλου, τόσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα αποκτάς» σημείωσε. 

Πηγή: scmp

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή