Μπιλ Γκέιτς: Το GPT είναι η πιο επαναστατική πρόοδος στην τεχνολογία από το 1980

Μπιλ Γκέιτς: Το GPT είναι η πιο επαναστατική πρόοδος στην τεχνολογία από το 1980

Ο Γκέιτς ευθυγραμμίζεται με τον πρώην CEO της Google Έρικ Σμιτ και τον πρώην CEO της Amazon Τζεφ Μπέζος, που προβλέπουν πως η μηχανική εκμάθηση θα αλλάξει εκ βάθρων ολόκληρες βιομηχανίες.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς θεωρεί ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης GPT AI της εταιρίας OpenAI είναι η πιο επαναστατική πρόοδος στην τεχνολογία από το 1980, που είχε δει, για πρώτη φορά, γραφικό περιβάλλον χρήσης σε υπολογιστή (GUI). Πριν από αυτό, οι χρήστες υπολογιστών έγραφαν τις εντολές στο πληκτρολόγιο.

Τώρα, ο Γκέιτς παραλληλίζει εκείνη την τεχνολογική εξέλιξη με τα μοντέλα GPT της OpenAI, τα οποία μπορούν να γράφουν κείμενο που θυμίζει τον ανθρώπινο λόγο και να παράγουν γραμμές κώδικα για τους υπολογιστές.

Όπως έγραψε σε μία ανάρτηση στο blog του την Τρίτη, πέρυσι προκάλεσε την ομάδα της OpenAI να αναπτύξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να περάσει εξετάσεις προχωρημένων θεμάτων Βιολογίας. Το GPT-4, λανσαρίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πέτυχε τη μέγιστη βαθμολογία, σύμφωνα με το OpenAI.

«Η όλη εμπειρία ήταν εκπληκτική», έγραψε ο Γκέιτς. «Ήξερα ότι είχα μόλις δει τη σημαντικότερη πρόοδο στην τεχνολογία μετά τη γραφική διεπαφή».

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο θεμελιώδης όσο και η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από αυτήν την τεχνολογία. Οι επιχειρήσεις θα ξεχωρίζουν ανάλογα με το πόσο καλά την χρησιμοποιούν».

Ο Γκέιτς ευθυγραμμίζεται με τον πρώην CEO της Google Έρικ Σμιτ και τον πρώην CEO της Amazon Τζεφ Μπέζος, που προβλέπουν πως η μηχανική εκμάθηση θα αλλάξει εκ βάθρων ολόκληρες βιομηχανίες. 

Ο Γκέιτς και η Microsoft έχουν στενούς δεσμούς με την OpenAI, η οποία ανέπτυξε το μοντέλο GPT. Η Microsoft επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη νεοσύστατη επιχείρηση και προωθεί μέρος του λογισμικού μέσω των υπηρεσιών cloud Azure.

Ο συνιδρυτής της Microsoft προτείνει στους χρήστες να «ζυγίσουν τους φόβους» για προκατειλημμένα, λανθασμένα ή μη φιλικά εργαλεία με τις δυνατότητές της Τεχνητής Νοημοσύνης να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής. Πιστεύει, τέλος, ότι οι κυβερνήσεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα θα πρέπει να υποστηρίξουν τα εργαλεία AI για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, επειδή δεν είναι βέβαιο πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αποφασίσουν να επενδύσουν στον κλάδο. 

Πηγή: CNBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή