«Καμπανάκι» ΟΗΕ για διεθνή κρίση νερού

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για διεθνή κρίση νερού

Για παγκόσμια κρίση υδάτινων αποθεμάτων προειδοποιεί νέα έκθεση του ΟΗΕ, που κάνει λόγο για επικείμενες ελλείψεις εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Για παγκόσμια κρίση υδάτινων αποθεμάτων προειδοποιεί νέα έκθεση του ΟΗΕ, που κάνει λόγο για επικείμενες ελλείψεις εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής. Ο κόσμος «κατευθύνεται στα τυφλά σε επικίνδυνη οδό, βαμπιρικής υπερκατανάλωσης και υπερεκμετάλλευσης», αναφέρει η έκθεση, η δημοσίευση της οποίας πραγματοποιήθηκε ενόψει της πρώτης παγκόσμιας συνόδου του ΟΗΕ για το νερό, μετά το 1977.

Χιλιάδες σύνεδροι συγκεντρώθηκαν χθες για την τριήμερη σύνοδο στη Νέα Υόρκη, με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να επισημαίνει ότι το «ζωτικό ελιξίριο της ανθρωπότητας», το νερό, εξαντλείται ως αποτέλεσμα κατάχρησης, ρύπανσης και της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής – σύμφωνα με το δίκτυο του BBC.

Η έκθεση της υπηρεσίας υδάτων του ΟΗΕ και της UNESCO προειδοποιεί ότι οι «ελλείψεις αποκτούν ενδημικό χαρακτήρα εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της μόλυνσης, ενώ η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις εποχιακές ελλείψεις νερού». Ο Ρίτσαρντ Κόνορ, επικεφαλής της έρευνας, λέει ότι 10% του παγκόσμιου πληθυσμού «επιβιώνει σήμερα σε περιοχές μεγάλων ή οξύτατων ελλείψεων ύδατος». Η έκθεση του οργανισμού εκτιμά ότι 3,5 δισ. άνθρωποι υφίστανται έλλειψη νερού τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο.

Εκθεση για τις συνέπειες του βαμπιρικού μοντέλου κατάχρησης και της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της συνόδου στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την τελευταία κλιματική έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, «σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Γης βιώνει σήμερα σοβαρή έλλειψη νερού για τουλάχιστον μέρος του έτους». Ο κ. Κόνορ υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα ενισχύεται σε ό,τι αφορά τα παγκόσμια αποθέματα νερού και είπε ότι «αν δεν λάβουμε πρωτοβουλίες, η παγκόσμια κρίση είναι βέβαιη».

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, Ούσα Ράο Μοναρί, επίσημη οικοδέσποινα της συνόδου, είπε στο BBC: «Το νερό στον πλανήτη επαρκεί εφόσον το διαχειρισθούμε πιο αποτελεσματικά. Εκτιμώ ότι πρέπει να επινοήσουμε νέα πρότυπα διαχείρισης, χρηματοδότησης και νέες μεθόδους χρήσης και ανακύκλωσης του νερού. Η τεχνολογία και η καινοτομία θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των υδάτων και τη χρήση τους».

Τη σύνοδο του ΟΗΕ συνδιοργανώνουν οι κυβερνήσεις του Τατζικιστάν και της Ολλανδίας, οι οποίες προσκάλεσαν 6.500 συνέδρους, συμπεριλαμβανομένων και 100 υπουργών και δεκάδων αρχηγών κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή