Hurriyet: Ξανά πρώτος ο Ερντογάν, με προβάδισμα 2,1 μονάδων

Hurriyet: Ξανά πρώτος ο Ερντογάν, με προβάδισμα 2,1 μονάδων

Νέα ανατροπή φέρεται να καταγράφει δημοσκόπηση που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα εκ νέου στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δίνει δημοσκόπηση που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ την Παρασκευή, σε αντίθεση με την πλειονότητα των ερευνών αμέσως μετά την ανάδειξη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψηφίου έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία να απέχουν πλέον επτά εβδομάδες, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών φέρουν τον υποψήφιο της κεμαλικής παράταξης όχι μόνο να επικρατεί με άνεση του ισλαμιστή προέδρου, αλλά και να έχει και την κατά τα άλλα σιωπηρή στήριξη των Κούρδων ψηφοφόρων, δεδομένης και της μη καθόδου του HDP στις προεδρικές εκλογές με δικό του υποψήφιο.

Ωστόσο ρεπορτάζ του αρθρογράφου Αμπντουλκαντίρ Σελβί στην τυπικά κοσμική (με έμβλημα τον Κεμάλ) εφημερίδα Χουριέτ την Παρασκευή επικαλείται έρευνα της εταιρείας Optimar, κατά την οποία ο Ερντογάν αποκομίζει τη στήριξη του 47,4% έναντι 45,3% που προτιμά τον κ. Κιλιτσντάρογλου. Ο λεγόμενος και ρυθμιστής Μουαρέμ Ιντζέ προτιμάται από το 6,5%.

Η έρευνα φέρεται να έλαβε χώρα 13 με 18 Μαρτίου μεταξύ σχεδόν 2.000 ψηφοφόρων στην Τουρκία από την εταιρεία που κατά τον Τούρκο αρθρογράφο είχε πέσει μέσα τόσο στις εκλογές του 2014 και 2018 όσο και στο δημοψήφισμα του 2017 – όταν τα αποτελέσματα ευνοούσαν το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Το ίδιο κόμμα τώρα φέρεται να προηγείται και στις προτιμήσεις για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν επίσης στις 14 Μαΐου. Η παράταξη του Ερντογάν αποκομίζει το 38,4% των προτιμήσεων, κατά την Optimar, έναντι 25,9% του κόμματος Κιλιτσντάρογλου (CHP), ενώ το φιλοκουρδικό HDP λαμβάνει 9,5% και το Καλό Κόμμα (Iyi) 7,8%.

Το υπερεθνικιστικό ΜΗΡ, δηλαδή το κόμμα του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, περιορίζεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 7,7%.

Πηγή: Hurriyet

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή