Καλίν σε ΗΠΑ: Μην ασκείτε πίεση στην Τουρκία – Έχουμε εναλλακτικές για τα F16

Καλίν σε ΗΠΑ: Μην ασκείτε πίεση στην Τουρκία – Έχουμε εναλλακτικές για τα F16

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υπογραμμίζει ότι το μέλλον των τουρκικών F-16 δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Πυρά και κατά του Μενέντεζ.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο NTV, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, καλεί την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να «πείσει» το αμερικανικό Κογκρέσο ώστε να δοθεί από την Ουάσιγκτον το «πράσινο» φως για την παράδοση F-16 στην Τουρκία και για τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων.

Ο Ι. Καλίν υπογραμμίζει ότι το μέλλον των τουρκικών F-16 δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η Αγκυρα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος διαμηνύει, δε, ότι, ακόμη και εάν δεν προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα με τα F-16, η Τουρκία έχει εναλλακτικές επιλογές, ενώ στρέφει τα πυρά του και κατά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλίν δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αυτή που πρέπει να πείσει το Κογκρέσο. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα των F-16. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που θέλουν να εξαρτήσουν το πρόγραμμα από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οπως ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος τα τελευταία 1-2 χρόνια έχτισε καριέρα που έχει στόχο μόνο να εναντιωθεί κατά της Τουρκίας. Εκείνος δηλώνει πως με οποιοδήποτε τρόπο δεν θα εγκρίνει την πώληση. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα. Δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η φόρμουλα. Είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ. Φυσικά, υποστηρίζουμε αυτό το πρόγραμμα. Θα ήταν καλό να συμβεί. Αλλά, αν δεν συμβεί, συνεχίζουμε να έχουμε εναλλακτικές λύσεις. UAV με παρόμοια χαρακτηριστικά με το F-16 έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται. Ειδικά το Kızılelma. Υπάρχει μια τεράστια ανάπτυξη εκεί. Εξαρτάται από το πώς θα ενεργήσουν οι ΗΠΑ. Είμαστε της γνώμης ότι θα είναι καλό αν συμβεί. Στις συναντήσεις μου στη Γερουσία, είπα: “Εάν θέσετε ως όρο τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κάνετε ένα λογικό λάθος. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα. Διαχωρίστε τα το ένα από το άλλο. Αλλά αν προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε ως μοχλό πίεσης κατά της Τουρκίας, θα έρθω σ’ εσάς με αντιπρόταση. Τι θα κάνετε αν σας πω ότι δεν θα εγκρίνουμε την ένταξη της Σουηδίας μέχρι να εγκρίνετε τα F-16;”. Σε αυτό το σημείο δεν έχουν απάντηση. Μην ασκείτε πίεση στην Τουρκία φέρνοντας μαζί άσχετα θέματα. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Ασκήστε πίεση, και τότε εμείς θα βρούμε άλλη διέξοδο».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή