Βρετανία: Αποκλείστηκε από υποψήφιος βουλευτής των Εργατικών ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Βρετανία: Αποκλείστηκε από υποψήφιος βουλευτής των Εργατικών ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Ειδικότερα, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος των Εργατικών αποφάσισε - με 22 ψήφους υπέρ και 12 κατά - να εγκρίνει την πρόταση του Κιρ Στράμερ περί απόρριψης της στήριξης στην υποψηφιότητα του προκατόχου του στην ηγεσία.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση να «μπλοκάρει» την υποψηφιότητα του πρώην αρχηγού των «Εργατικών», Τζέρεμι Κόρμπιν, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές έλαβε και επίσημα η ηγεσία του κόμματος.

Ειδικότερα, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος των Εργατικών αποφάσισε – με 22 ψήφους υπέρ και 12 κατά – να εγκρίνει την πρόταση του Κιρ Στράμερ περί απόρριψης της στήριξης στην υποψηφιότητα του Κόρμπιν.

Σημείωνεται ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει πάψει να ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών έπειτα από μια διαμάχη που είχει προκύψει και αφορούσε καταγγελίες σε βάρος του για αντισημιτισμό.

Τη Δευτέρα, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών είχε δηλώσει πως «δεν πάει πουθενά», με το BBC να εκτιμά πως ο Κόρμπιν προτίθεται να συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Σε δηλώσεις του ο Κόρμπιν άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία υποστηρίζοντας ότι «δεν σέβεται τα δημοκρατικά θεμέλια του κόμματος», ενώ προσέθεσε πως οργανώθηκε στους Εργατικούς στα 16 του, επειδή πίστευε στην ανάγκη αναδιανομής του πλούτου και της εξουσίας.

Τον προηγούμενο μήνα, η ηγεσία των Εργατικών είχε προαναγγείλει το «κόψιμο» της υποψηφιότητας Κόρμπιν. Το BBC επισημαίνει ότι η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος έχει τη δικαιοδοσία να προβεί σε κάτι τέτοιο.

Ο Κόρμπιν εκπροσωπούσε ως βουλευτής την εκλογική του περιφέρεια από το 1983. Το 2020 ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Εργατικούς, αλλά παρέμεινε βουλευτής.

Οι Εργατικοί στην εκλογική περιφέρεια του Islington – στην περιφέρεια δηλαδή του Κόρμπιν – απορρίπτουν την αδικαιολόγητη παρέμβαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής στο ποιον θα επιλέξουν ως βουλευτή.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είχε δεχτεί πίσω τον Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα ως μέλος τον Νοέμβριο του 2020 – αλλά δεν του έχει επιτραπεί να εκπροσωπήσει ξανά το κόμμα στο Κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή