Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών βάζουν στο στόχαστρο την Huawei

Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών βάζουν στο στόχαστρο την Huawei

Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου διερευνά τις δραστηριότητες της Huawei καθώς εντείνονται οι φόβοι για κινεζική κατασκοπεία πέριξ των εδρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλείται το POLITICO. 

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου διερευνά τις δραστηριότητες του τεχνολογικού γίγαντα της Huawei, καθώς εντείνονται οι φόβοι για κινεζική κατασκοπεία πέριξ των εδρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλείται το POLITICO και τρία άτομα με γνώση της υπόθεσης. 

Τους τελευταίους μήνες, η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου (VSSE) ζητά από πρώην υπαλλήλους του τμήματος λόμπι της εταιρείας στην «καρδιά» των Βρυξελλών, να επικοινωνήσουν με στελέχη της. Αξιωματούχοι ασφαλείας εξετάζουν πώς η Κίνα θα μπορούσε να εργαλειοποιεί μη κρατικούς παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων υπαλλήλων στο τμήμα λόμπι της Huawei στις Βρυξέλλες – για να προωθήσει τα συμφέροντα του κινεζικού κράτους και του κομμουνιστικού κόμματός του στην Ευρώπη, δήλωσαν πηγές στο Politico, που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Ο έλεγχος των δραστηριοτήτων της Huawei στην ΕΕ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εταιρείες που διατηρούν δεσμούς με την Κίνα.

Βρετανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Τσέχοι και Σκανδιναβοί αξιωματούχοι – καθώς και λειτουργοί της ΕΕ – έχουν δεχθεί οδηγίες να μην χρησιμοποιούν την εφαρμογή TikTok στα τηλέφωνα εργασίας, καθώς υπάρχει ανησυχία πως η κινεζική νομοθεσία περί ασφάλειας υποχρεώνει τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας να παραδίδουν δεδομένα σε κρατικούς φορείς

Οι έρευνες γίνονται εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για επιρροή ξένων κρατών στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ – ένα φαινόμενο που αποκαλύφθηκε και στο πρόσφατο σκάνδαλο Qatargate, όπου το Κατάρ προσπάθησε να ασκήσει επιρροή στις Βρυξέλλες.

Οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι επιφορτισμένες με την εποπτεία των επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ξένους παράγοντες, γύρω από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας του Βελγίου αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών. Εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε ότι η εταιρεία δεν γνώριζε πως το προσωπικό του γραφείου της εταιρείας στις Βρυξέλλες ανακρίθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών.

Δεσμοί με την Κίνα

Οι αξιωματικοί των βελγικών μυστικών υπηρεσιών θέλουν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν άμεσοι δεσμοί μεταξύ της Κίνας και του γραφείου της Huawei στις Βρυξέλλες, ανέφεραν πηγές στο Politico. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είπαν, έχουν οι εκπρόσωποι της Huawei που ενδέχεται να κατείχαν στο παρελθόν θέσεις σε θεσμικά όργανα των Βρυξελλών με πρόσβαση σε δίκτυο επαφών στην ΕΕ.

Δυτικοί ανησυχούν για το κατά πόσο η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να πιεστεί από την κινεζική κυβέρνηση για να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα δυτικών κρατών. Άγνωστο παραμένει το πόσο εύκολο είναι για το Πεκίνο να διεισδύσει στον τεχνολογικό κολοσσό. 

Τα γραφεία λόμπι της Huawei στην ΕΕ – το ένα έχει την έδρα του μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου και το άλλο αποτελεί ένα «κέντρο διαφάνειας κυβερνοασφάλειας» κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ – υπήρξαν ισχυροί παράγοντες λόμπι κατά την τελευταία δεκαετία.

AP / Martin Meissner
AP / Martin Meissner

Σύμφωνα με τις τελευταίες εταιρικές εκθέσεις, η Huawei συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 εταιρειών που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για λόμπι στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, με δηλωμένη μέγιστη δαπάνη 2,25 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2018 – στην αρχή της γεωπολιτικής καταιγίδας που έπληξε την εταιρεία – είχε μπει στην δεκάδα των εταιρειών που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για λόμπι στις Βρυξέλλες.

Η Huawei επιμένει ότι παραμένει ανεξάρτητη από το κινεζικό κράτος. «Η Huawei είναι μια εμπορική επιχείρηση», δήλωσε εκπρόσωπός της. Ερωτηθείς αν η εταιρεία ελέγχει ποιοι υπάλληλοί της είναι μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν ρωτάμε ούτε παρεμβαίνουμε στις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις των εργαζομένων. Αντιμετωπίζουμε κάθε εργαζόμενο το ίδιο, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική κατάσταση, την αναπηρία, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο.»

Μια βασική ανησυχία των τελευταίων ετών είναι πως, ως εταιρεία με έδρα την Κίνα, η Huawei υπόκειται στον Νόμο περί Πληροφοριών του 2017, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες να «υποστηρίζουν, να βοηθούν και να συνεργάζονται με τις προσπάθειες των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών», καθώς και να «προστατεύουν τα μυστικά των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών για τα οποία έχουν λάβει γνώση».

Ερωτηθείς για το πώς χειρίζεται τα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης για την παράδοση δεδομένων, ο εκπρόσωπος της Huawei παρέπεμψε στη σελίδα συχνών ερωτήσεων που δέχεται η εταιρεία σχετικά με το θέμα, όπου αναφέρεται: «Η Huawei δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο αίτημα και θα αρνιόμασταν κατηγορηματικά να συμμορφωθούμε εάν δεχόμασταν τέτοιο αίτημα. Η Huawei είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία που εργάζεται μόνο για να εξυπηρετεί τους πελάτες της. Ποτέ δεν θα θέταμε σε κίνδυνο, ούτε θα βλάπταμε οποιαδήποτε χώρα, οργανισμό ή άτομο, ειδικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.» 

Το Βέλγιο – αν και μικρή αγορά – θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τους δυτικούς συμμάχους λόγω της παρουσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της έδρας του ΝΑΤΟ.

Το 2020, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Βελγίου είχε επιβάλει περιορισμούς στη Huawei σε κρίσιμα τμήματα των δικτύων 5G.

Το 2022 η βελγική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας είχε δημοσιεύσει μία έκθεση με τα ευρήματά της σχετικά με τις δραστηριότητες των λόμπι που υποστηρίζονται από την Κίνα, κάνοντας λόγο για «μια γκρίζα ζώνη μεταξύ λόμπι, παρεμβάσεων, πολιτικής επιρροής, κατασκοπείας, οικονομικού εκβιασμού και εκστρατειών παραπληροφόρησης».

Απαντώντας, τότε, η κινεζική πρεσβεία στο Βέλγιο είχε κατηγορήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι «συκοφάντησαν τη νόμιμη επιχειρηματική λειτουργία των κινεζικών εταιρειών στο Βέλγιο, πλήττοντας σοβαρά τη φήμη τους και προκαλώντας πιθανή ζημία στην κανονική παραγωγή και λειτουργία τους».

Πηγή: Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή