Ο Guardian απολογείται για τη σχέση του ιδρυτή του με το δουλεμπόριο

Ο Guardian απολογείται για τη σχέση του ιδρυτή του με το δουλεμπόριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδιοκτησία της βρετανικής εφημερίδας Guardian απολογήθηκε δημοσίως για την εμπλοκή του ιδρυτή της και των συνεργατών του στο διατλαντικό δουλεμπόριο, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η Κάθριν Βάινερ αρχισυντάκτρια του Guardian News & Media, ανέφερε: «Zητάμε συγγνώμη για το γεγονός ότι ο ιδρυτής μας και όσοι τον χρηματοδότησαν αντλούσαν τον πλούτο τους από μια πρακτική που ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Καθώς εισερχόμαστε στον τρίτο αιώνα μας ως ειδησεογραφικός οργανισμός, αυτή η απαίσια ιστορία πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε τη δημοσιογραφία μας για να αποκαλύψουμε τον ρατσισμό, την αδικία και την ανισότητα και να θέσουμε τους ισχυρούς προ των ευθυνών τους».

Η Scott Trust -το ίδρυμα που ανήκει σήμερα η εφημερίδα- είχε αναθέσει σε ιστορικούς από τα Πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Χαλ να ερευνήσουν πιθανές διασυνδέσεις με το δουλεμπόριο του δημοσιογράφου και εμπόρου βάμβακος Τζον Έντουαρντ Τέιλορ και 11 οικονομικών υποστηρικτών του που το 1821 ίδρυσαν την εφημερίδα «Manchester Guardian», πρόγονο του σημερινού εντύπου.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη αποκαλύπτει πράγματι πως ο Τέιλορ και εννέα από τους συνεργάτες του είχαν σχέσεις με τη δουλεία κυρίως μέσω της βιομηχανίας υφασμάτων. Συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι συνδέονταν με εμπορικές εταιρείες που εισήγαγαν στη Βρετανία ακατέργαστο βαμβάκι από φυτείες τις οποίες καλλιεργούσαν σκλάβοι στην αμερικανική ήπειρο, σε περιοχές όπως η Νότια Καρολίνα, η Τζόρτζια και η Τζαμάικα.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει συνολικά o όμιλος του Guardian απηύθυνε την απολογία της «στις πληγείσες κοινότητες που έχουν ταυτοποιηθεί στην έρευνα και στους εν ζωή απογόνους τους για το ρόλο οι ιδρυτές του είχαν σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η «απολογία» καλύπτει και τη δημοσιογραφική προσέγγιση της εποχής που εξυπηρέτησε τη βιομηχανία βάμβακος, η οποία εκμεταλλευόταν σκλάβους.

Επιπλέον, η εταιρεία Scott Trust ανακοίνωσε πως θα επενδύσει ένα ποσό τουλάχιστον 10 εκατ. λιρών για την ενίσχυση των σημερινών κοινοτήτων στις περιοχές όπου λειτουργούσαν εκείνες οι φυτείες βάμβακος. 

Το ευρύτερο πρόγραμμα στο οποίο υπάγεται αυτή η επένδυση θα περιλαμβάνει επίσης εκστρατείες ενημέρωσης για την ιστορία και τις συνέπειες του διατλαντικού δουλεμπορίου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους από κοινότητες μαύρων, περαιτέρω συναφή ακαδημαϊκή έρευνα και διεύρυνση των θεμάτων που καλύπτει σήμερα η εφημερίδα Guardian ώστε να αφορούν πιο πολύ κοινότητες μαύρων στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Καραϊβική, στη νότια Αμερική και στην Αφρική.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT