Γιγαντιαία μαύρη τρύπα, με 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλίου

Γιγαντιαία μαύρη τρύπα, με 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλίου

Ανακαλύφθηκε με τη χρήση βαρυτικού φακού, με τους επιστήμονες να προσομοιώνουν το ταξίδι του φωτός στο σύμπαν εκατοντάδες χιλιάδες φορές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ ανακάλυψαν επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου Ντάρχαμ, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική παρατήρησης. Αυτή η μαύρη τρύπα υπολογίζεται πως έχει 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλίου, μέγεθος εξαιρετικά σπάνιο για μαύρη τρύπα.

Πρόκειται επιπλέον για την πρώτη μαύρη τρύπα που βρέθηκε με τη χρήση βαρυτικού φακού, με την ομάδα των επιστημόνων να προσομοιώνει το ταξίδι του φωτός στο σύμπαν εκατοντάδες χιλιάδες φορές, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. Για την επιβεβαίωση του μεγέθους της μαύρης τρύπας χρησιμοποιήθηκαν επίσης προσομοιώσεις σε υπερυπολογιστές και εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ».

«Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα, η οποία έχει περίπου 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλίου του δικού μας ηλιακού συστήματος, είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί ποτέ και βρίσκεται στο ανώτερο όριο τού πόσο μεγάλες πιστεύουμε ότι μπορούν θεωρητικά να γίνουν οι μαύρες τρύπες, οπότε πρόκειται για μια εξαιρετικά συναρπαστική ανακάλυψη», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζέις Νάιτγκεϊλ, κοσμολόγος από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ντάρχαμ.

«Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που γνωρίζουμε βρίσκονται σε ενεργή κατάσταση, όπου η ύλη που έλκεται κοντά τους θερμαίνεται και απελευθερώνει ενέργεια με τη μορφή φωτός, ακτίνων Χ και άλλων ακτινοβολιών», πρόσθεσε ο Νάιτγκεϊλ. «Ωστόσο, ο βαρυτικός φακός καθιστά δυνατή τη μελέτη ανενεργών μαύρων τρυπών, κάτι που επί του παρόντος δεν είναι δυνατό σε μακρινούς γαλαξίες. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να μας επιτρέψει να ανιχνεύσουμε πολύ περισσότερες μαύρες τρύπες πέρα από το τοπικό μας σύμπαν και να αποκαλύψουμε πώς αυτά τα εξωτικά αντικείμενα εξελίχθηκαν πιο πίσω στον κοσμικό χρόνο», προσθέτει αναφερόμενος στη σημασία της τεχνικής που τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εύρημα είναι σημαντικό, καθώς «ανοίγει τη δελεαστική πιθανότητα οι αστρονόμοι να μπορούν να ανακαλύψουν πολύ περισσότερες ανενεργές και υπερδραστήριες μαύρες τρύπες απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα» και «να διερευνήσουν πώς μεγάλωσαν τόσο πολύ», σύμφωνα πάντα με το δελτίο Τύπου.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι τα πιο ογκώδη αντικείμενα στο σύμπαν και αποτελούν σπάνιο εύρημα για τους αστρονόμους. Η προέλευσή τους είναι ασαφής, με ορισμένους να πιστεύουν ότι σχηματίστηκαν από τη σύγκρουση γαλαξιών πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως μια μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο κάθε γαλαξία, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας Milky Way.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT