ΗΠΑ: Ράπερ προσπάθησε να εξαγοράσει πολιτική επιρροή για λογαριασμό του φυγόδικου Τζο Λόου

ΗΠΑ: Ράπερ προσπάθησε να εξαγοράσει πολιτική επιρροή για λογαριασμό του φυγόδικου Τζο Λόου

Ο επιχειρηματίας ήταν κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου 1MDB που συντάραξε την Μαλαισία.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς περιέγραψαν στους ενόρκους πώς ένας ράπερ και πρώην μέλος του συγκροτήματος Fugees φέρεται να μπλέχτηκε σε σχέδια για να επηρεάσει παράνομα την κυβέρνηση Ομπάμα και την κυβέρνηση Τραμπ για λογαριασμό ενός ξένου επιχειρηματία.

Η δίκη κατά του βραβευμένου με Grammy καλλιτέχνη Πρα Μισέλ άρχισε ουσιαστικά την Πέμπτη με τις εναρκτήριες αγορεύσεις. Η εισαγγελέας Νικόλ Λόκχαρτ είπε στους ενόρκους πώς ο Μισέλ φέρεται να πήρε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από τον Μαλαισιανό δισεκατομμυριούχο Τζο Λόου και χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για να ενισχύσει την επιρροή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνωμοσία ξεκίνησε το 2012, είπε η Λόκχαρτ όταν «ο Λόου ήταν πρόθυμος να ξοδέψει πολλά χρήματα για να αποκτήσει επιρροή» στην Ουάσινγκτον και ανάμεσα στους πλούσιους και διάσημους.  «Γι’ αυτό ο έκλεισαν μια συμφωνία ώστε δωρίσουν κρυφά τα χρήματα σε ομάδες που υποστήριζαν τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα» ανέφερε η εισαγγελέας η οποία πρόσθεσε ότι ο ράπερ εξαπάτησε την εκστρατεία του Ομπάμα χρησιμοποιώντας μια σειρά από ανύπαρκτους δωρητές για να κάνει τις δωρεές.

Όταν το 2017 ο Λόου ήταν αντιμέτωπος με διάφορες έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ισχυρισμούς ότι είχε υπεξαιρέσει δισεκατομμύρια δολάρια από ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, το 1MDB, και χρησιμοποίησε κάποια από αυτά τα χρήματα για να κάνει αγορές στην χώρα.

«Ο Λόου είχε πρόβλημα και χρειαζόταν βοήθεια», δήλωσε η εισαγγελέας υποστηρίζοντας ότι απευθύνθηκε και πάλι στον Μισέλ. Οι δύο άνδρες διεξήγαγαν μια παρασκηνιακή εκστρατεία για να προσπαθήσουν να πείσουν τη διοίκηση Τραμπ να σταματήσει την έρευνα για τον Λόου, μεταξύ άλλων προσπαθώντας να προγραμματίσουν έναν γύρο γκολφ με τον τότε πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας για να συζητήσουν το 1MDB κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Μαλαισίας

Έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη οικονομική απάτη των τελευταίων ετών. Το 2015, στο φως της δημοσιότητας ήρθε, η υπόθεση 1MDB, ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που ξεκίνησε το 2009 στη Μαλαισία. Ο εγκέφαλος σε αυτήν την πολύκροτη απάτη η οποία συγκλόνισε τον επιχειρηματικό κόσμο, φέρεται πως είναι ο Τζο Λόου.

Πριν τις κατηγορίες για τον ρόλο του στην υπόθεση 1MDB, ο Τζο Λόου ζούσε μια πλουσιοπάροχη και χλιδάτη ζωή. Διοργάνωνε συνεχώς, πάρτι και εκδηλώσεις με υψηλούς προσκεκλημένους. Πλήρωνε μεγάλα ονόματα και celebrities όπως οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κιμ Καρντάσιαν και Έμιλι Ρατακόφσκι για να παρευρεθούν σε αυτά. Σημειώνεται πως έχει υπάρξει ζευγάρι με την Πάρις Χίλτον καθώς και με το διάσημο μοντέλο, Μιράντα Κερ.

Ο Νατζίμπ Ραζάκ ο οποίος ανετράπη από την εξουσία κατά τις γενικές εκλογές του Μαΐου του 2018, συνελήφθη πολλές φορές τον περασμένο χρόνο, με κατηγορίες που σχετίζονται με το 1ΜDΒ, ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και υπεξαίρεσης από ένα μαλαισιανό κρατικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Νατζίμπ.

Όταν έγινε πρωθυπουργός έψαχνε τρόπους να χρηματοδοτήσει την κυβέρνησή του, ο Λόου σκέφτηκε την ιδέα της δημιουργίας ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου. Έτσι, δημιούργησαν το 1MDB. Ο Λόου πήρε τον έλεγχο του ταμείου. Απέκτησε πρόσβαση σε έναν απεριόριστο πλούτο και καταχράστηκε εκατομμύρια δολάρια δημοσίου χρήματος με τα οποία χρηματοδοτούσε τα πάρτι του.

Το 2015, όταν αποκαλύφθηκε η απάτη, ο Νατζίμπ Ραζάκ κατηγορήθηκε ότι διοχέτευσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια στους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς από την 1Malaysia Development Berhad. Το 2020 Δικαστήριο της Μαλαισίας έκρινε ένοχο για διαφθορά τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη 12 ετών στην πρώτη δίκη που συνδέεται με το οικονομικό σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό ταμείο 1MDB. Παράλληλα, του επέβαλε πρόστιμο 49,40 εκατ. δολαρίων για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας.

Το 2016, η Λορέτα Λιντς Lynch, εισαγγελέας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανακτήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων του 1MDB. Οι αρχές κατάσχεσαν το τζετ του Λόου, επαύλεις καθώς και το μερίδιό του στη 1MBD. Μερικοί από τους φίλους του παρέδωσαν τα δώρα τους στην κυβέρνηση. Αυτό περιλάμβανε 8 εκατομμύρια δολάρια σε κοσμήματα της Κερ καθώς και 13 εκατομμύρια δολάρια σε έργα τέχνης του Ντι Κάπριο. Η Goldman Sachs, η οποία ενεπλάκη στο σκάνδαλο, συμφώνησε να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια και πρόστιμο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Πηγή: CNN, AP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή