Βρετανία: Εντάσσεται στη δεύτερη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο

Βρετανία: Εντάσσεται στη δεύτερη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο

Στη ζώνη αυτή συμμετέχουν συνολικά 11 χώρες, μεταξύ των οποίων Αυστραλία και Ιαπωνία.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει συνάψει συμφωνία για να συμμετάσχει σε ένα εμπορικό σύμφωνο 11 χωρών, στο οποίο περιλαμβάνοντα, μεταξύ άλλων, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, καθώς επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς της στην περιοχή μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι η Βρετανία συμφώνησε να ενταχθεί στην Προοδευτική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης των χωρών του Ειρηνικού, που είναι ευρύτερα γνωστή με το ακρωνύμιο CPTPP. «Η προσχώρηση στο εμπορικό μπλοκ CPTPP θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στο επίκεντρο μιας δυναμικής και αναπτυσσόμενης ομάδας οικονομιών του Ειρηνικού», ανέφερε ο Σουνάκ σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η συμφωνία καταδεικνύει «τα πραγματικά οικονομικά οφέλη των ελευθεριών μας μετά το Brexit».

Η Βρετανία επιδιώκει να οικοδομήσει εμπορικούς δεσμούς μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. το 2020 και έχει στραφεί προς γεωγραφικά απομακρυσμένες, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μέχρι στιγμής, οι χώρες-μέλη της CPTPP είναι οι Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Μπρουνέι.

Ποια είναι τα οφέλη

Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά, η συμφωνία θα επιτρέψει στη χώρα να εμπορεύεται στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού χωρίς δασμούς για τις εξαγωγές τροφίμων, ποτών και αυτοκινήτων. Θα έχει πρόσβαση σε μια αγορά περίπου 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία θα αποτιμάται στο 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ μόλις η Βρετανία ενταχθεί και επίσημα στην ομάδα. Οι εξαγωγές της στις 11 χώρες θα αυξηθούν κατά 65%, φτάνοντας το 2030 στα 43 δισ. ευρώ.

Παράλληλα. η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά πως μακροπρόθεσμα, η συμμετοχή της στο εμπορικό μπλοκ θα ενισχύσει την εγχώρια οικονομία κατά 1,8 δισ. λίρες και θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών κατά 800 εκατ. λίρες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

«Η περιοχή του Ειρηνικού προβλέπεται να αναπτυχθεί δύο φορές ταχύτερα από την Ευρώπη, οπότε οι βρετανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να σκεφτούν την περιφερειακή παρουσία τους», δήλωσε η Σάλι Τζόουνς, συνεργάτης της EY για θέματα εμπορικής πολιτικής και στρατηγικής.

Η Βρετανία, μετά το Brexit, έχει συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία το 2020. Βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τον Καναδά και το Μεξικό.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν εμπορικό σύμφωνο μετά την επίσημη αποχώρηση της Ουάσινγκτον, το 2017, επί Ντόναλντ Τραμπ. Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χιροκάζου Ματσούνο, δήλωσε ότι είναι «επιθυμητό» για τις ΗΠΑ να επανέλθουν στο εμπορικό σύμφωνο και ότι το Τόκιο θα επιμείνει να πιέζει την Ουάσινγκτον να γίνει μέλος.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή