Φινλανδία: «Iσοπαλία» σοσιαλδημοκρατών και κεντροδεξιάς δείχνει το 40,1% των ψηφοφόρων

Φινλανδία: «Iσοπαλία» σοσιαλδημοκρατών και κεντροδεξιάς δείχνει το 40,1% των ψηφοφόρων

Η ακροδεξιά ακολουθεί, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν καταγράφει σχεδόν τα ίδια ποσοστά με το αντίπαλο, κεντροδεξιό κόμμα, τη συντηρητική Εθνική Συμμαχία (NCP), με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο. Η ακροδεξιά ακολουθεί, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Φινλανδία.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων που είχαν κατατεθεί εκ των προτέρων, και που αντιπροσωπεύουν το 40,1% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό κόμμα Όρπο συγκεντρώνει 20,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν 20,7%, ενώ το ακροδεξιό αντι-μεταναστευτικό κόμμα Φινλανδών 18,6%.

Η Μάριν, 37 ετών, είναι πρωθυπουργός της Φινλανδίας από τα τέλη του 2019, επικεφαλής κεντροαριστερού συνασπισμού πέντε κομμάτων. Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο, παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία -αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι τρεις βασικοί υποψήφιοι δίνουν αμφίρροπη μάχη, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να γράψει νέα σελίδα στην Ιστορία της με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες και η Μάριν αναμένεται τουλάχιστον να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, που η Φινλανδία θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διαδικασία , καθώς όλα τα μεγάλα κόμματα τίθενται υπέρ της ένταξης της χώρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT