Φινλανδία: Ήττα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σάνα Μάριν – Στην πρώτη θέση η κεντροδεξιά

Φινλανδία: Ήττα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σάνα Μάριν – Στην πρώτη θέση η κεντροδεξιά

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στην χώρα.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντροδεξιά είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Φινλανδία, με το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία (NCP) να προηγείται και την ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστά ρεκόρ.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Σάνα Μάριν των Σοσιαλδημοκρατών παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία. «Η δημοκρατία μίλησε, ο φινλανδικός λαός ψήφισε και ο εορτασμός της δημοκρατίας είναι πάντα ένα υπέροχο πράγμα», πρόσθεσε. «Έχουμε καλό λόγο να είμαστε χαρούμενοι για αυτό το αποτέλεσμα».

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία – αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι διαφορές στις ψήφους θα είναι ακόμη μικρότερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Yle: 20,9% για την κεντροδεξιά, 20,3% για την ακροδεξιά και 19,7% για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες. 

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία (NCP) Πέτερι Όρπο κήρυξε από την πλευρά του χθες το βράδυ την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας και αναμένεται να διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό πόστο την Σάνα Μάριν, ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

«Είναι μια μεγάλη νίκη», είπε ο 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του. «Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση στη Φινλανδία», τόνισε.

Με το 93,4% των ψήφων καταμετρημένο, το NCP συγκεντρώνει τις περισσότερες από άλλα κόμματα έδρες στη Βουλή.

Πέτερι Ορπο: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός

Ο Πέτερι Ορπο, ο 53χρονος επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία, είναι ο μακροβιότερος πολιτικός από τους τρεις μέχρι πρότινος κύριους διεκδικητές της πρωθυπουργίας.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2007 και έχει διατελέσει τρεις φορές υπουργός, έχει μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Τουρκού με ειδίκευση στα οικονομικά.

Τον Οκτώβριο κατηγορήθηκε ότι υποτίμησε τις γυναίκες και χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, αφού αναφέρθηκε στις «τσιρίδες» της Μάριν και της υπουργού Οικονομικών, Ανίκα Σααρίκο, στη διάρκεια συζήτησης.

Ενώ η Μάριν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με το «ανοιχτά ρατσιστικό» λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών, ο Ορπο έχει πει ότι θα διατηρήσει τις επιλογές του ανοιχτές.

Παρά τις διαφορές του κόμματός του με το Κόμμα των Φινλανδών για τη μετανάστευση, την Ε.Ε. και το κλίμα, εξακολουθούν να «έχουν πολλά κοινά», είπε.

Φινλανδία: Ήττα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σάνα Μάριν – Στην πρώτη θέση η κεντροδεξιά-1
AP

Μήνυμα στον Πούτιν και στροφή στα δημοσιονομικά

«Πρώτα για την Ουκρανία: είμαστε δίπλα σας, μαζί σας», δήλωσε ο Oρπο στο Associated Press στην εκδήλωση νίκης του NCP. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτόν τον τρομερό πόλεμο. Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό, επειδή αγωνίζεται για εμάς. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

«Και το μήνυμα προς τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι: φύγετε μακριά από την Ουκρανία γιατί θα χάσετε», πρόσθεσε. 

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία, ξεπέρασε τα τελευταία εμπόδια για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς τα μέλη της συμμαχίας, η Τουρκία και η Ουγγαρία, υπέγραψαν την αίτηση ένταξης της χώρας.

«Και ξέρετε τι είναι σημαντικό για εμάς; Είναι ότι είμαστε ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χτίζουμε το ΝΑΤΟ-Φινλανδία και διορθώνουμε την οικονομία μας. Ενισχύουμε την οικονομική μας ανάπτυξη και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Αυτά είναι τα κρίσιμα, κύρια, σημαντικά ζητήματα που πρέπει να εγγράψουμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το χρέος της Φινλανδίας αυξήθηκε στο 70,9% το τρίτο τρίμηνο του 2022, από 68,7% κατά το ίδιο τρίμηνο του 2021, αύξηση που έχει αναδειχτεί το βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. O Όρπο έχει υποστηρίξει πως το αυξανόμενο χρέος θέτει σε κίνδυνο τις φινλανδικές παροχές κοινωνικής πρόνοιας, διαμηνύοντας πως η χώρα πρέπει να «ξυπνήσει για το πού οδηγεί η κυβερνητική αδιαφορία για το χρέος».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή