Από ανθρακωρύχος, στρατιωτικός μπλόγκερ: Η ταυτότητα του Βλάντλεν Τατάρσκι που σκοτώθηκε στην Αγία Πετρούπολη

Από ανθρακωρύχος, στρατιωτικός μπλόγκερ: Η ταυτότητα του Βλάντλεν Τατάρσκι που σκοτώθηκε στην Αγία Πετρούπολη

Ηταν γνωστός για τις σκληροπυρηνικές απόψεις του, επικρίνοντας τους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές καθώς και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Κυριακή, σε καφέ στην Αγία Πετρούπολη, όπου σκοτώθηκε ο Βλάντλεν Τατάρσκι, έφτασαν τους 32,  ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία του από τα ανθρακωρυχεία στο στρατιωτικό blogging με έντονες εθνικιστικές απόψεις.

Γεννημένος στο Ντονμπάς, τη βιομηχανική ενδοχώρα της Ουκρανίας, ο Τατάρσκι -του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Μαξίμ Φόμιν- ξεκίνησε την επαγγελματική του ζωή ως ανθρακωρύχος και στη συνέχεια άνοιξε μια επιχείρηση επίπλων. Οταν, όμως, αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, αποφάσισε να ληστέψει μια τράπεζα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Οι επικρίσεις στον Πούτιν

Διέφυγε από τη φυλακή μετά την αυτονομιστική εξέγερση στο Ντονμπάς το 2014, εβδομάδες μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα. Στη συνέχεια εντάχθηκε στους αυτονομιστές αντάρτες και πολέμησε στην πρώτη γραμμή, πριν τελικά γίνει μπλόγκερ – και σύντομα έγινε γνωστός για τις ακραίες δηλώσεις του και τη φλογερή φιλοπόλεμη ρητορική του.

Ηταν γνωστός για τις σκληροπυρηνικές απόψεις του, επικρίνοντας τους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές, καθώς και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για το γεγονός ότι -κατά τον ίδιο- ήταν πολύ ήπιοι στην προσέγγισή τους.

Ο ίδιος δήλωνε υπέρμαρχος των επιθέσεων σε ουκρανικές υποδομές, οι οποίες πίστευε πως θα οδηγούσαν σε περισσότερες ουκρανικές απώλειες, ενώ αναφερόταν τακτικά στην Ουκρανία ως «τρομοκρατικό κράτος».

Μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από το Κρεμλίνο πέρυσι, την οποία πολλές χώρες θεώρησαν παράνομη, ο Τατάρσκι δημοσίευσε ένα βίντεο όπου ορκιζόταν: «Αυτό ήταν. Θα νικήσουμε τους πάντες, θα σκοτώσουμε τους πάντες, θα ληστέψουμε τους πάντες όπου χρειάζεται. Ολα θα γίνουν όπως μας αρέσει. Ο Θεός μαζί σας».

Η παρουσία του στο Διαδίκτυο έγινε γνωστή καθώς οι στρατιωτικοί μπλόγκερ άρχισαν να διαδραματίζουν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην κυκλοφορία των πληροφοριών σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τατάρσκι καυχιόταν για περισσότερους από 560.000 οπαδούς στο Telegram. Ηταν ένας από τους πιο επιφανείς στρατιωτικούς μπλόγκερ που υπερασπίζονταν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ συχνά επέκρινε τη ρωσική στρατηγική και τις τακτικές αποφάσεις.

Η Μόσχα απέδωσε ευθέως την ευθύνη στην ουκρανική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να ισχυρίζεται τη Δευτέρα ότι «το καθεστώς του Κιέβου υποστηρίζει την τρομοκρατία» και ότι «βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Τατάρσκι».

Οι «πανίσχυροι» μπλόγκερ που φοβάται το Κρεμλίνο

Ακροδεξιοί Ρώσοι μπλόγκερ, που υποστηρίζουν την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στηλιτεύουν τις αποτυχίες στα πολεμικά μέτωπα. Ο Guardian, σε άρθρο του, παρουσιάζει τη σφοδρή κριτική που ασκούν στις ρωσικές δυνάμεις οι συγκεκριμένοι αναλυτές. Η ανοχή του Κρεμλίνου στα σχόλια των μπλόγκερ είναι αξιοσημείωτη, λένε οι ειδικοί, δεδομένης της νεοεισαχθείσας νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία η κριτική του πολέμου μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και 15 ετών.  

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη ήττα της Ρωσίας», διαμαρτύρεται ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ένας ακροδεξιός εθνικιστής, σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία προς τους 430.000 οπαδούς του στο Telegram. «Εχουμε ήδη χάσει. Τα υπόλοιπα είναι απλώς θέμα χρόνου», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο Γκίρκιν, πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος έγινε διοικητής των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων το 2014, είναι αναμφισβήτητα η πιο εξέχουσα φωνή σε μια ολοένα πιο δυνατή ομάδα οργισμένων υπερεθνικιστών και φιλοπόλεμων μπλόγκερ, οι οποίοι «κατακεραυνώνουν» το Κρεμλίνο για την αποτυχία του στους τακτικούς στόχους του, καθώς οι μάχες στην Ουκρανία έχουν εισέλθει στον έβδομο μήνα τους, σημειώνει ο Guardian.

Οι στρατιωτικοί μπλόγκερ, που συχνά είναι πρώην βετεράνοι με επαφές στην πρώτη γραμμή, παρέχουν επίσης μια σπάνια εικόνα των πραγματικών επιδόσεων της Ρωσίας στο έδαφος.

«Ορισμένοι είναι πολύ αμφίβολες πηγές, αλλά υπάρχουν και εκείνοι -όπως ο Γκίρκιν- που ξέρουν τι λένε και είναι σαφές πως έχουν επαφή με ανθρώπους στο μέτωπο ή που με κάποιον τρόπο γνωρίζουν», δήλωσε ο Μαρκ Γκαλεότι.  

Ο Πάβελ Λουζίν, ανεξάρτητος Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, πιστεύει ότι οι μπλόγκερ μένουν «ανέγγιχτοι» επειδή παρέχουν μια διέξοδο σε ένα τμήμα του ρωσικού πληθυσμού για να εκτονώσει την οργή του για τις αποτυχίες στην Ουκρανία. «Το Κρεμλίνο είναι πολύ φοβισμένο για να αγνοήσει απλώς το εθνικιστικό τμήμα του πληθυσμού», δήλωσε ο Λουζίν, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους μπλόγκερ πιθανώς λειτουργούν με τη σιωπηρή έγκριση των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Γκαλεότι δήλωσε επίσης ότι «πολλοί» από τους μπλόγκερ «συνδέονται ή προστατεύονται από προσωπικότητες του στρατού ή των υπηρεσιών ασφαλείας».

Πηγή: SkyNews, Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή