Λευκορωσία: Σύλληψη διευθυντή εφημερίδας για «δυσφήμηση της χώρας»

Λευκορωσία: Σύλληψη διευθυντή εφημερίδας για «δυσφήμηση της χώρας»

Οι αρχές κρατούν τον 64χρονο επικεφαλής επαρχιακής εφημερίδας που διαφωνεί με τον πρόεδρο Λουκασένκο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της Ρεγκιονάλναγια Γκαζέτα, μιας από τις περιφερειακές εφημερίδες στη Λευκορωσία, συνελήφθη με κατηγορίες περί απαξίωσης της χώρας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας. Η σύλληψή του, μαζί με άλλων συναδέλφων του, είχε καταγγελθεί πριν δύο εβδομάδες από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Ο εισαγγελέας της περιφέρειας Μολοντέχνο ενέκρινε την εφαρμογή προληπτικού μέτρου υπό τη μορφή κράτησης κατά του 64χρονου επικεφαλής της περιφερειακής έκδοσης της εφημερίδας», αναφέρει η σχετική ανάρτηση.

Σύμφωνα με την έρευνα, «ο ύποπτος, ως διευθυντής του γραφείου σύνταξης της εφημερίδας, μαζί με άλλα πρόσωπα από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 15 Μαρτίου 2023, διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες στα έντυπα μέσα ενημέρωσης και τις διαδικτυακές πηγές τους που δυσφήμησαν τη Λευκορωσία και τις αρχές της».

Με απόφαση του δικαστηρίου της περιφέρειας Μολοντέχνο, αυτό το προϊόν πληροφοριών αναγνωρίστηκε ως εξτρεμιστικό, ενημέρωσε η εισαγγελία.

Η Γενική Εισαγγελία διευκρίνισε ότι η μέγιστη ποινή που επιβάλλεται βάσει του άρθρου 369-1 του Ποινικού Κώδικα για τη διάδοση εσκεμμένων ψευδών πληροφοριών σχετικά με την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, στρατιωτική ή διεθνή κατάσταση της Λευκορωσίας, δυσφημώντας τη Δημοκρατία, είναι φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών. .

Η εισαγγελία δεν έδωσε το όνομα και το επίθετο του συλληφθέντος, αλλά πρόκειται κατά το πρακτορείο TASS για την εφημερίδα Ρεγκιονάλναγια Γκαζέτα (που σημαίνει Περιφερειακή Εφημερίδα) από το Μολοντέχνο, σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα Μινσκ και τον συνιδρυτή, εκδότη και διευθυντή της Αλιαξάνταρ Μάντσεβιτς ο οποίος συνελήφθη από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στα μέσα Μαρτίου. 

Το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να έχει κλείσει στις φυλακές δεκάδες αντιφρονούντες δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, οι αρχές της Λευκορωσίας είχαν κλείσει τη Ρεγκιονάλναγια Γκαζέτα το 2004 μετά τη θέση που είχε πάρει τότε πριν τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα, με το πρόσχημα ότι δεν είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα κυκλοφορούσε και ένθετο με το πρόγραμμα της τηλεόρασης.

Πηγή: TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή