Ιαπωνία: Τουλάχιστον 1,5 εκατ. άνθρωποι ζουν ως ερημίτες μετά την πανδημία

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 1,5 εκατ. άνθρωποι ζουν ως ερημίτες μετά την πανδημία

Μια περιοχή του Τόκιο θα διοργανώσει από τον Ιούνιο εκδηλώσεις κοινωνικοποίησης metaverse.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ιαπωνία ζουν ως κοινωνικοί ερημίτες, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα, με περίπου το ένα πέμπτο των περιπτώσεων να αποδίδεται στις πιέσεις και στο στρες λόγω της πανδημίας Covid-19.

Μεγάλος αριθμός «Hikikomori», όπως ονομάζονται στα ιαπωνικά, δήλωσε ότι είχε αρχίσει να αποσύρεται από την κοινωνική ζωή λόγω προβλημάτων που οφείλονται στις σχέσεις ή στην εργασία. Πολλοί δε εξ αυτών έχασαν ή εγκατέλειψαν τη δουλειά τους κατά την πανδημία. Ενα σημαντικό ποσοστό, το 20,6%, δήλωσε πως η δυσχερής θέση τους προκλήθηκε από αλλαγές που επιβλήθηκαν στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι «Hikikomori» -που χαρακτηρίζονται ως άτομα που αποσύρονται από την κοινωνία, περνώντας όλο ή σχεδόν όλο τον χρόνο τους απομονωμένοι στο σπίτι- αντιπροσωπεύουν το 2% των ατόμων ηλικίας 15-62 ετών, σύμφωνα με την έρευνα.

Το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε τον περασμένο Νοέμβριο να διεξαχθεί έρευνα σε 30.000 άτομα ηλικίας 10 έως 69 ετών. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων ηλικίας 15-39 ετών ήταν κοινωνικά απομονωμένοι από έξι μήνες έως σχεδόν έναν χρόνο. Πάνω από το 20% δήλωσε ότι είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ περίπου το 18% επικαλέστηκε την πανδημία.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40-64 ετών, το 44,5% δήλωσε ότι η συμπεριφορά τους είχε προκληθεί από την εγκατάλειψη της εργασίας τους, ακολουθούμενο από το 20,6% που επικαλέστηκε την πανδημία.

Η Ιαπωνία δεν επέβαλε lockdown τύπου Ηνωμένου Βασιλείου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ζητήθηκε από τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις περιττές εξόδους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ ορισμένοι εργοδότες και πανεπιστήμια ενθάρρυναν την τηλεργασία και την εξ αποστάσεως μάθηση.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν ως ερημίτες ώθησε ορισμένες τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση. Mια περιοχή του Τόκιο θα διοργανώσει από τον Ιούνιο εκδηλώσεις κοινωνικοποίησης metaverse ώστε να δώσει στους «Hikikomori» την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους μέσω των avatars τους.

«Δεν πιστεύουμε ότι όλα θα λυθούν μόνο και μόνο επειδή προσφέρουμε ένα metaverse. Πιθανώς θα είναι χρήσιμο για κάποιους ανθρώπους», δήλωσε ο δήμαρχος της περιφέρειας στην εφημερίδα Mainichi Shimbun. «Στοχεύουμε σε εκείνους που δεν μπορούν να βγουν από τα δωμάτιά τους και δεν έχουν αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν ένα βήμα μπροστά».

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT