Στόλτενμπεργκ: Ιστορική η αυριανή ημέρα με την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Ιστορική η αυριανή ημέρα με την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Η Σουηδία δεν μένει μόνη»

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα είναι μια ιστορική ημέρα για το ΝΑΤΟ η αυριανή» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνοντας ότι κατά την αυριανή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του θα επικυρωθεί και επισήμως η «είσοδος» της Φινλανδίας ως 31ου μέλους της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η έπαρση της φινλανδικής σημαίας στην έδρα του Οργανισμού θα πραγματοποιηθεί, όπως είπε, στις 15.30 τοπική ώρα και θα γίνει μάλιστα ανήμερα των «γενεθλίων» του ΝΑΤΟ, καθώς αύριο συμπληρώνονται 74 χρόνια από την υπογραφή της ίδρυσής του.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει της αυριανής συνόδου, ο γ.γ του ΝΑΤΟ -όπως ήταν αναμενόμενο- δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τη Σουηδία, που παραμένει ακόμα στον «προθάλαμο» της συμμαχίας, για τη στάση της Τουρκίας, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ουκρανία.

«Η Σουηδία δεν μένει μόνη»

Σε μια εμφανή προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» στη Σουηδία, που, ενώ ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξής της πέρυσι μαζί με τη γειτονική της Φινλανδία, παραμένει, λόγω της Τουρκίας, στον «προθάλαμο» του ΝΑΤΟ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η Σουηδία δεν μένει μόνη», ενώ διαβεβαίωσε ότι σε μια υποθετική περίπτωση που γίνει επίθεση εναντίον της «το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει».

Παράλληλα, ο γ.γ του ΝΑΤΟ, ενώ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει για το πού βρίσκονται οι σχετικές συνομιλίες με την Τουρκία, επεσήμανε ότι η Στοκχόλμη έχει ανταποκριθεί πλήρως στις προϋποθέσεις που απορρέουν από την τριμερή συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι με την Αγκυρα και το Ελσίνκι, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Αυτό που κατά τον ίδιο χρειάζεται πλέον είναι να «ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία» μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας ώστε να υπάρξει πρόοδος, ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι αποτελεί προτεραιότητα και για τον ίδιο η είσοδος της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» και πως «θα εργαστεί προς αυτή τη κατεύθυνση».

Τόνισε, επίσης, ότι «η Σουηδία βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση και είναι πιο ασφαλής» με την είσοδο της γειτονικής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζοντας την πολύ γνωστή πολιτική του των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Αγκυρα έχει «εύλογες ανησυχίες» σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πως είναι προς το συμφέρον και της Στοκχόλμης να βοηθήσει ως προς αυτή τη κατεύθυνση, αν και παραδέχθηκε ότι η σουηδική κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει την απαραίτητη νομοθεσία που της επιτρέπει ακόμα και ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών με την αντίστοιχη τουρκική όσον αφορά τους Κούρδους αυτονομιστές που βρίσκονται στη χώρα της.

«Προτεραιότητα η νίκη της Ουκρανίας»

Παρά το γεγονός ότι ο κ Στόλτενμπεργκ έδωσε έμφαση στη βασική αρχή του ΝΑΤΟ περί «ανοιχτών θυρών», σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ουκρανίας απέκλεισε -για ακόμη μια φορά- την πιθανότητα εισόδου της στη Συμμαχία.

Προτεραιότητα κατά τον γ.γ του ΝΑΤΟ αποτελεί «η επικράτηση της Ουκρανίας ως κυρίαρχου και ελεύθερου έθνους», ενώ έδωσε έμφαση στη συνέχιση των συνομιλιών με την ουκρανική πλευρά, ώστε να γίνει σταδιακά η «μετάβαση» της Ουκρανίας και σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού, όσο και στρατηγικής «από τη μετα-σοβιετική εποχή, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και στα αντίστοιχα δόγματα», ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ανάπτυξη μιας πιο συγκροτημένης εταιρικής σχέσης μεταξύ Κιέβου και Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.

Αυτό, άλλωστε, θα είναι, όπως ανέφερε, το βασικό αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, όπου την ουκρανική πλευρά θα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών της, Ντμίτρο Κουλέμπα. Στην αυριανή συζήτηση, εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν την αποστολή περαιτέρω βοήθειας προς την Ουκρανία, κυρίως, όμως, σεβοηθητικό (non – lethal) και όχι τόσο σε στρατιωτικό υλικό, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ να υπενθυμίζει ότι, όσον αφορά το δεύτερο, έχουν ήδη δοθεί 65 δισ. δολάρια προς το Κίεβο.

Για τον γ.γ του ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο των στόχων της με την είσοδο νέων μελών στη Συμμαχία, γεγονός που θα ήταν αδιανόητο πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Φινλανδία, όπως ανέφερε, είναι ήδη έτοιμη να ενταχθεί πλήρως και στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το στρατιωτικό δυναμικό της έχει ήδη εκπαιδευτεί αναλόγως, καθώς οι σχετικές προετοιμασίες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, ενώ το Ελσίνκι θα ενισχύσει τη συμμαχία και με πάνω από 50 μαχητικά F-35.

Στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα γίνει συζήτηση και για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ώστε όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να φτάνουν το 2% του ΑΕΠ τους, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ να αναφέρει -για ακόμη μια φορά- πως το ποσοστό αποτελεί «αφετηρία».

Την Τετάρτη θα γίνει συνάντηση με τους λεγόμενους Asia Partners (Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα) με βασικό θέμα την Κίνα. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της περσινής συνόδου κορυφής, στη Μαδρίτη, οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι είχαν χαρακτηρίσει για πρώτη φορά την Κίνα ως απειλή.

Παρά το γεγονός ότι δεν δέχθηκε καμία σχετική ερώτηση, αύριο αναμένεται μια πρώτη συζήτηση και για την αντικατάσταση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, η θητεία του οποίου έχει πάρει παράταση ήδη μία φορά.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου, θα πρέπει οι αρχηγοί των κρατών – μελών να συμφωνήσουν για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή