Η Νέα Υόρκη περιμένει τον τυφώνα Τραμπ – Ενώπιον της Δικαιοσύνης σήμερα ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Νέα Υόρκη περιμένει τον τυφώνα Τραμπ – Ενώπιον της Δικαιοσύνης σήμερα ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ

Προσάγεται σήμερα ως κατηγορούμενος σε δικαστήριο του Μανχάταν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κρίσιμη εβδομάδα για τον Ντόναλντ Τραμπ, τη Νέα Υόρκη, τη δικαστική εξουσία και την πολιτική ζωή των ΗΠΑ άρχισε χθες. Ο τέως πρόεδρος της ισχυρότερης δημοκρατίας του πλανήτη, που διεκδικεί την επάνοδό του στην εξουσία ενόψει των εκλογών του 2024, αναχώρησε από την κατοικία του στην πολιτεία της Φλόριντα χθες το απόγευμα με προορισμό τη γενέτειρά του Νέα Υόρκη, όπου σήμερα θα προσαχθεί σε δικαστήριο για να του απαγγελθούν κατηγορίες αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς.

Το ακριβές κατηγορητήριο, στο οποίο κατέληξε το σώμα των ενόρκων, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Είναι γνωστό, όμως, ότι περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιήθηκαν στις φορολογικές αρχές τα χρήματα που ξόδεψε ο Τραμπ το 2016, χρονιά προεδρικών εκλογών, στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, ώστε να μην αποκαλύψει τις σεξουαλικές σχέσεις που φέρεται να είχε μαζί του πολλά χρόνια προτού κατέβει στον στίβο της πολιτικής.

Η Νέα Υόρκη περιμένει τον τυφώνα Τραμπ – Ενώπιον της Δικαιοσύνης σήμερα ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ-1
[A.P. Photo / Bryan Woolston]

Το πρόγραμμα

Επί ποδός οι υπηρεσίες ασφαλείας καθώς οπαδοί του τέως προέδρου ετοιμάζουν διαδηλώσεις υποστήριξής του σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα.

Υστερα από ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο μοιρασμένο ανάμεσα στο γκολφ και τις κοινωνικές συναναστροφές με φιλοξενούμενους φίλους του, ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε χθες το απόγευμα με αυτοκινητοπομπή από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα προς το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς απ’ όπου πέταξε με το προσωπικό του αεροπλάνο προς τη Νέα Υόρκη.

Στη διαδρομή είχαν παραταχθεί πολλοί οπαδοί του για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους και να αποδοκιμάσουν τη δικαστική δίωξη ως πολιτικό διωγμό. Σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι, ο τέως πρόεδρος θα προσαχθεί στο δικαστήριο του Μανχάταν, όπου θα υποστεί την αναπόφευκτη για όλους τους κατηγορουμένους διαδικασία: δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογράφηση, προσαγωγή ενώπιον δικαστή, απαγγελία κατηγοριών.

Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι συνήθως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν θα περιμένει την προσαγωγή του σε κάποιο κελί, αλλά σε αίθουσα συνεντεύξεων, δεν θα του περάσουν χειροπέδες κατά τη μεταφορά του, ενώ θα συνοδεύεται από άνδρες της μυστικής υπηρεσίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του εκάστοτε προέδρου της χώρας αλλά και των προκατόχων του.

Στενοί σύμμαχοι του Τραμπ, όπως η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, καλούσαν τις τελευταίες ημέρες τους οπαδούς του να κατέβουν στους δρόμους γύρω από το δικαστήριο.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ύψωσε χθες μεταλλικά φράγματα γύρω από το δικαστήριο και τον πύργο Τραμπ, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή επεισοδίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην αμερικανική δικαιοσύνη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αστυνομικες αρχές της Νέας Υόρκης θα αποτρέψουν τον όποιο κίνδυνο επεισοδίων.

Φεύγοντας από το δικαστήριο, όπου θα δηλώσει «αθώος», ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου έχει προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου για σήμερα το βράδυ, την ώρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών.

Τα αμερικανικά μίντια εκτιμούν ότι, σε πρώτο χρόνο, η δίωξή του για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς λειτουργεί προς όφελός του, συσπειρώνοντας γύρω του τη βάση των Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή