Φιλιππίνες: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για την χρήση τεσσαρών στρατιωτικών βάσεων με το βλέμμα στην Κίνα

Φιλιππίνες: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για την χρήση τεσσαρών στρατιωτικών βάσεων με το βλέμμα στην Κίνα

Τρεις εξ αυτών βρίσκονται στο κύριο νησί Λουζόν, κοντά στην Ταϊβάν, και μία στην επαρχία Παλαουάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Φιλιππίνες προσδιόρισαν τη Δευτέρα τις τοποθεσίες τεσσάρων νέων στρατιωτικών βάσεων στις οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας που, όπως λένε οι αναλυτές, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της Κίνας.

Τρεις από τις βάσεις βρίσκονται στο κύριο νησί Λουζόν, κοντά στην Ταϊβάν, και μία στην επαρχία Παλαουάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (SCS). Η περιοχή παρέχει μια περαιτέρω δικλίδα ασφαλείας στη Μανίλα έναντι της περιφερειακής διαμάχης για τη στρατηγικής σημασίας Νότια Σινική Θάλασσα.

Η «συμφωνία διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA) των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες είχε συναφθεί αρχικά το 2014. Οι ΗΠΑ διέθεσαν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση υποδομών σε πέντε βάσεις όπου είχαν ήδη πρόσβαση οι ένοπλες δυνάμεις τους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση.

Η συμφωνία εγγυάται την πρόσβαση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων, προβλέπει κοινή εκπαίδευση, τη μεταφορά εξοπλισμού και την κατασκευή υποδομών όπως διάδρομοι αποπροσγειώσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και υλικού. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μολαταύτα δεν χαρακτηρίζεται μόνιμη.

Στροφή προς ΗΠΑ μετά τον Ντουτέρτε

Ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η κόρη του οποίου κατέχει σήμερα την αντιπροεδρία της χώρας, είχε καλλιεργήσει αγαστές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, απειλώντας ακόμη και με διακοπή των σχέσεων με τις ΗΠΑ, με εκδίωξη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού από τη χώρα του και με μονομερή υπαναχώρηση από τις αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών.

Παρότι ο πρόεδρος Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ είχε πολύπλοκες σχέσεις με τις ΗΠΑ εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης εις βάρος του ίδιου και της μητέρας του για προσβολή δικαστηρίου επειδή δεν αποζημίωσαν τα θύματα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε ο πατέρας του, η μέχρι τώρα θητεία του δείχνει ότι στρέφεται προς την Ουάσινγκτον. 

Οι Φιλιππίνες φιλοξενούσαν τον μεγαλύτερο ναύσταθμο του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό και μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις στην Ασία. Οι βάσεις έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ύστερα από απόφαση της Γερουσίας της νησιωτικής χώρας.

Οι Φιλιππίνες και άλλα μέλη των κρατών του ASEAN, όπως το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν, ερίζουν με την Κίνα για την κυριότητα βραχονησίδων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η κυβέρνηση Μάρκος ελπίζει πως η αποκατάσταση της ομαλότητας στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον θα αποθαρρύνει το Πεκίνο από κάθε διεκδίκηση στη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή.

Πηγή: CNN, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή