ΗΠΑ: Όταν οι μυστικές υπηρεσίες μετέφεραν εν κρυπτώ τον αντιπρόεδρο Σπίρο Άγκνιου ενώπιον των αρχών

ΗΠΑ: Όταν οι μυστικές υπηρεσίες μετέφεραν εν κρυπτώ τον αντιπρόεδρο Σπίρο Άγκνιου ενώπιον των αρχών

Περίπου 40 χρόνια μετά, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συνοδευτεί από τις μυστικές υπηρεσίες ενώπιον του εισαγγελέα Άλβιν Μπράγκ.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία φορά που πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών συνόδευσαν έναν εκλεγμένο αξιωματούχο των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες αναγκάστηκαν -για κάποιες ώρες- να κρατήσουν την αποστολή τους μυστική ακόμη και από τα ίδια τους τα αφεντικά.

Ήταν 10 Οκτωβρίου του 1973 και λίγοι μόνο πράκτορες γνώριζαν την ιστορία που θα έγραφαν εξασφαλίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος Σπίρο Άγκνιου θα εμφανιζόταν σε ομοσπονδιακή δικαστική αίθουσα για να δηλώσει την ενοχή του και να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

«Ήταν μια μεγάλη μέρα για τη χώρα και μια θλιβερή μέρα», δήλωσε ο Τζέρι Παρ, ένας από αυτούς τους πράκτορες, σε συνέντευξή του το 2010. «Και δεν είπαμε σε κανέναν ότι συνέβαινε. Για καλό και για κακό». Ο Παρ, ο οποίος εντάχθηκε στη Μυστική Υπηρεσία το 1962, δεν ήταν σίγουρος για το τι να περιμένει όταν τον επέλεξαν μια δεκαετία αργότερα για να γίνει αναπληρωτής επικεφαλής των ανθρώπων ασφαλείας του Άγκνιου.

Τα πρώτα σημάδια των σοβαρών νομικών προβλημάτων του Άγκνιου εμφανίστηκαν τον Αύγουστο του 1973, όταν ο γενικός εισαγγελέας του Μέριλαντ τον ενημέρωσε ότι βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας επειδή φέρεται να είχε λάβει δωροδοκίες ως κυβερνήτης της πολιτείας.

Η είδηση της έρευνας δεν άργησε να κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η δουλειά του Παρ θα ήταν να συνοδεύσει τον Άγκνιου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βαλτιμόρης, αποστολή την οποία ο ανώτερος του ζήτησε να κρατήσε μυστική. 

Μόλις ο Άγκνιου παραιτούνταν, η Μυστική Υπηρεσία θα έπρεπε να σπεύσει με πράκτορες για να προστατεύσει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον επόμενο στη διαδοχή για την προεδρία. Μια τέτοια κίνηση θα τραβούσε την προσοχή των δημοσιογράφων. Ο Άγκνιου δεν ήθελε να διαρρεύσει η είδηση πριν γίνει επίσημη η παραίτησή του και ζήτησε από την ομάδα του να το κρατήσει μυστικό.

Η παραίτηση του Άγκνιου ανακοινώθηκε από τον δικηγόρο του, και ο πρώην αντιπρόεδρος δήλωσε τάχιστα ότι δεν αμφισβήτησε την παράλειψη να δηλώσει 29.500 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 1967. Σε αντάλλαγμα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να απαγγείλουν πολύ σοβαρότερες κατηγορίες για δωροδοκία, εκβιασμό και συνωμοσία. 

Ο γενικός εισαγγελέας Έλιοτ Ρίτσαρντσον υποστήριξε ότι η επιείκεια δικαιολογείται λόγω του «ιστορικού μεγέθους» της παραίτησης και της καταδίκης του Άγκνιου σε κακούργημα. Ο δικαστής συμφώνησε τελικά με τον γενικό εισαγγελέα, καταδικάζοντας τον Άγκνιου σε τριετή αναστολή και υποχρεώνοντάς τον να καταβάλει πρόστιμο 10.000 δολαρίων.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχει μυστικό: Η Μυστική Υπηρεσία την Τρίτη αναμένεται να παραδώσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για να του απαγγελθούν κατηγορίες για κατηγορίες που σχετίζονται με την καταβολή ποσού 130.000 δολαρίων στην Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν ως αντάλλαγμα για να εξασφαλιστεί ότι η Ντάνιελς δεν θα μιλούσε δημοσίως για την ερωτική συνεύρεσή της με τον Τραμπ, μία δεκαετία νωρίτερα. 

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή