Ενταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Η Μόσχα προειδοποιεί με «αντίμετρα»

Ενταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Η Μόσχα προειδοποιεί με «αντίμετρα»

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, υποστηρίζει ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αυξάνει την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, υπογράμμισε ότι αυτή η εξέλιξη αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ, που επί μακρόν επέκρινε η Μόσχα, συνιστά «παραβίαση της ασφάλειάς μας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων» και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία.

Η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων και η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές της μονάδες που εδρεύουν στα δυτικά και στα βορειοδυτικά.

Η Φινλανδία πρόκειται να ενταχθεί επισήμως στη Ατλαντική Συμμαχία αργότερα σήμερα.

Ο Σοϊγκού, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, ενημέρωσε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ότι η ένταξη της Φινλανδίας «προκαλεί κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, αυτό δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που δίνει η Ρωσία.

Λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία στη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, ανέφεραν σήμερα η Μόσχα και το Μινσκ, καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή όπλων αυτού του τύπου στη Λευκορωσία.

«Ενα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς», ανέφερε ο Σοϊγκού.

«Από τις 3 Απριλίου, λευκορωσικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του […] σε ένα ρωσικό κέντρο εκπαίδευσης», πρόσθεσε στη διάρκεια συνεδρίασης.

Στις 25 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και στη Δύση.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, δέκα αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλιστεί στη Λευκορωσία για τη χρήση τέτοιων τακτικών πυρηνικών όπλων και μια ειδική αποθήκη θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί στο έδαφός του ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα, επιπλέον των τακτικών πυρηνικών όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή