Ισραήλ και Χαμάς ανταλλάσσουν πυρά – Οξύνεται η ένταση στη Γάζα

Ισραήλ και Χαμάς ανταλλάσσουν πυρά – Οξύνεται η ένταση στη Γάζα

Εννιά ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ, οι πέντε αναχαιτίστηκαν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, με την τελευταία να εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ τη νύχτα της Τρίτης και την απάντηση να έρχεται το πρωί της Τετάρτης με αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό σημειώθηκε την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακο εναντίον του Ισραήλ ύστερα από επεισόδια στο τέμενος Αλ Ακσά, στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και Παλαιστίνιους, εν μέσω του ιερού για τους Μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Οπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον εννιά ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, εκ ων οποίων πέντε «αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα» στον τομέα της Σντερότ (νότια), ενώ άλλες τέσσερις κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.

Στον παλαιστινιακό θύλακα, μέσα στη νύχτα βγήκαν στους δρόμους δεκάδες διαδηλωτές, που έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και άλλα αντικείμενα μετά την επιχείρηση της ισραηλινής αστυνομίας μέσα στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά, στην Ιερουσαλήμ, για την απομάκρυνση «ταραχοποιών».

Καταγγέλλοντας «έγκλημα άνευ προηγουμένου», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης να «πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά για να το υπερασπιστούν».

«Ορκιζόμαστε να υπερασπίσουμε και να προστατεύσουμε το Αλ Ακσά», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Τα ξημερώματα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ έπληξαν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, κι ενώ οι Εβραίοι γιορτάζουν από το βράδυ της Τετάρτης το Πάσχα τους.

Η εισβολή ισραηλινών αστυνομικών στον χώρο λατρείας στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, εν μέσω Ραμαζανιού, προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η ισραηλινή αστυνομία δημοσιοποίησε αποσπάσματα βίντεο 50 και πλέον δευτερολέπτων στα οποία εικονίζονται εκρήξεις που μοιάζουν να οφείλονται σε πυροτεχνήματα στον χώρο λατρείας, ενώ σιλουέτες διακρίνονται καθώς πετούν πέτρες. Σε άλλη σεκάνς, αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών προελαύνουν μέσα στο τέμενος υψώνοντας ασπίδες για να προστατευτούν από αντικείμενα που εκτοξεύονται εναντίον τους. Εικονίζονται επίσης αστυνομικοί να απομακρύνουν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι. Κατά την ίδια πηγή, εμποδίστηκαν τραυματιοφορείς να μπουν στο ισλαμικό τέμενος.

«Καθόμουν σε μια καρέκλα κι απήγγειλα (το Κοράνι)», αφηγήθηκε ηλικιωμένη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ανασαίνοντας ακόμα με δυσκολία, όταν εισέβαλαν ισραηλινοί αστυνομικοί και «πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, μια από τις οποίες με πέτυχε στο στήθος», πρόσθεσε, προτού αρχίσει να κλαίει.

Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως «προειδοποιούμε τη δύναμη κατοχής (σ.σ. το Ισραήλ) να μην ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές στους ιερούς τόπους, διότι θα οδηγήσει σε μεγάλη έκρηξη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου από την πλευρά του κάλεσε να σταματήσει αμέσως η «επίθεση» του Ισραήλ εναντίον πιστών στο Αλ κσξά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή