Ζελένσκι: Επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Ουκρανός πρόεδρος

Ζελένσκι: Επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Ουκρανός πρόεδρος

Η Βαρσοβία αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συμμάχους του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Πολωνία έναν από τους πλέον σημαντικούς της συμμάχους της Ουκρανίας βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Πολωνού προέδρου, Μαρσίν Πρζιντάτς.

Σύμφωνα με τον κ. Πρζιντάτς, η επίσκεψη πραγματοποίεται κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Αντρέι Ντούντα. «Θα διεξαχθούν μακροσκελείς, ευρείες συνομιλίες, όχι μόνο για την κατάσταση ασφαλείας, αλλά και για την οικονομική και πολιτική στήριξη. Θα είναι μια επίσημη επίσκεψη» είπε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF. Όπως πρόσθεσε, ο κ. Ζελένσκι θα συναντηθεί στην Πλατεία του Κάστρου στη Βαρσοβία με Πολωνούς πολίτες και Ουκρανούς που έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία.

Η Πολωνία δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην ουκρανική πρώτη γραμμή, τη διεθνή υποστήριξη και την οικονομική συνεργασία. Το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δεν έχει πει τίποτα εκ των προτέρων σχετικά με το ταξίδι ή σε τι θα επικεντρωθεί.

Συνέχης στρατιωτική στήριξη

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο ευγνωμονεί την Πολωνία που άνοιξε το δρόμο για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών MiG. «Τα MiG από την Πολωνία θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνά μας, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τους ουρανούς μας ασφαλέστερους, να σώσουμε τις ζωές των πολιτών μας και επίσης να μειώσουμε τις καταστροφές που προκαλούνται από τις ρωσικές επιθέσεις», έγραψε στο Telegram.

Πρόσφατα επίσης ανακοινώθηκε επίσης ότι η Ουκρανία παραγγέλνει 100 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού από την Πολωνία, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με αμερικανικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως αναφέρθηκε προ ημερών, η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία, ενώ σε μια ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει και η κυβέρνηση της Σλοβακίας.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου ότι παρέδωσε στην Ουκρανία τα τέσσερα πρώτα αεροπλάνα τέτοιου τύπου από τα συνολικά 13 που έχει υποσχεθεί να δώσει.

Αντιδράσεις από τους Πολωνούς αγρότες

Την ίδια ώρα η πολωνική κοινή γνώμη υποστηρίζει σε συντριπτικό βαθμό τους Ουκρανούς στον πόλεμό τους με τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, το 82% των Πολωνών πιστεύει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία μέχρι να νικήσει.

Παρ’ όλα αυτά, η επίσκεψη του Ζελένσκι πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενης οργής των αγροτών για τις επιπτώσεις των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, οι οποίες έχουν πιέσει προς τα κάτω τις τιμές σε πολλά κράτη της ανατολικής πτέρυγας της ΕΕ, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι δασμοί στις ουκρανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων μπορεί να χρειαστεί να επανέλθουν εάν η εισροή προϊόντων που πιέζουν τις τιμές στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να ανακοπεί με άλλα μέσα, ανέφεραν οι πρωθυπουργοί πέντε ανατολικών κρατών σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τον Φεβρουάριο, ο Ζελένσκι ταξίδεψε στο εξωτερικό μόλις για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου για να επισκεφθεί το Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Το πρώτο ταξίδι τον είχε οδηγήσει στην Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή