Ουκρανία: Ο Μπιλ Κλίντον μετανιώνει που πίεσε για την αποπυρηνικοποίησή της το 1994

Ουκρανία: Ο Μπιλ Κλίντον μετανιώνει που πίεσε για την αποπυρηνικοποίησή της το 1994

Το 1994 Βρετανία, Ουκρανία, Ρωσία και ΗΠΑ υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει όλα τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε σε συνέντευξή του στο RTÉ ότι λυπάται για το γεγονός ότι έπεισε την Ουκρανία να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο το 1994. 

«Αισθάνομαι ότι έχω ένα προσωπικό μερίδιο επειδή τους έπεισα (την Ουκρανία) να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα. Η Ρωσία δεν θα έκανε την εισβολή αν η Ουκρανία είχε ακόμη τα όπλα της», είπε.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ουκρανία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Αλλά το 1994, μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Κλίντον ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της.

Αρχικά το1993 οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Ουκρανίας υπέγραψαν μια σειρά διμερών συμφωνιών, με τις οποίες το Κίεβο εγκατέλειπε τις αξιώσεις του για τα πυρηνικά όπλα και τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με αντάλλαγμα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαγραφή χρέους, σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και μελλοντικές προμήθειες καυσίμων για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της. Η Ουκρανία συμφώνησε να επικυρώσει τη START 1 και τη Συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων (NPT) αμέσως.

Το 1994, ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει όλα τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τους υπογράφοντες – τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ. χορήγησαν στην Ουκρανία πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από 530 εκ. δολάρια σε σημερινές τιμές) για τον παροπλισμό των πυρηνικών όπλων και των συστημάτων τους (κάτι που ολοκληρώθηκε το 2008), ενώ διπλασίασαν την οικονομική τους βοήθεια προς την Ουκρανία σε 310 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από 540 εκ. δολάρια σε σημερινές τιμές).

«Ήξερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν υποστήριζε τη συμφωνία που έκανε ο (πρώην Ρώσος) πρόεδρος Γέλτσιν να μην παρεμβαίνει ποτέ στα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας – μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Κλίντον, όπως αναφέρει το RTÉ.

Τον Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, παραβιάζοντας το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, μεταξύ άλλων συμφωνιών. «Όταν τον βόλευε, ο πρόεδρος Πούτιν το έσπασε και πήρε πρώτα την Κριμαία. Και αισθάνομαι απαίσια γι’ αυτό, επειδή η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα», δήλωσε ο Κλίντον.

Πηγή: Kyiv Independent, RTE

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT