Ελον Μασκ: Πτώση από την κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους του κόσμου

Ελον Μασκ: Πτώση από την κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους του κόσμου

Ποιος πέρασε πρώτος - Ποιος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε έναν χρόνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερος, και με μεγάλη διαφορά από τον πρώτο, έπεσε πλέον ο Ελον Μασκ στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου που καταρτίζει ετησίως το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Ο βαθύπλουτος ιδιοκτήτης των εταιρειών Tesla και Twitter, μεταξύ πολλών άλλων, υπέστη μείωση της προσωπικής του περιουσίας κατά 39 δισεκ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, για να… «ξεμείνει» πλέον με «μόνο» 180 δισεκ. δολάρια, κατά το περιοδικό.

Αυτό τον αποκαθηλώνει από την πρώτη θέση της παγκόσμιας λίστας, στην οποία πλέον φιγουράρει ο Γάλλος μεγιστάνας  Μπερνάρ Αρνό, όπως είχε προσωρινά διαφανεί και πριν μερικούς μήνες στην προκαταρκτική κατάταξη του περιοδικού.

Ο ιδιοκτήτης του γαλλικού κολοσσού πολυτελών ειδών LVMH (Louis Vuitton) έχει πλέον περιουσία που αγγίζει τα 211 δισεκ. δολάρια, δηλαδή πάνω από 30 δισεκ. περισσότερα από τον κ. Μασκ. Μέσα σε έναν χρόνο η περιουσία του κ. Αρνό αυξήθηκε κατά περισσότερα από 50 δισεκ. δολάρια.

Για να έχουμε μια τάξη μεγεθών, η περιουσία του μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας είναι κατά περίπου 8-10% μεγαλύτερη από το ετήσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν ολόκληρης της Ελλάδας.

Οπως εξηγεί το Forbes, η περιουσία του κ. Μασκ είχε συρρικνωθεί επειδή η αγορά του στο Twitter, που κόστισε 44 δισεκ. δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από τις μετοχές της Tesla, τρόμαξε τους επενδυτές και οδήγησε τη μετοχή της Tesla να βυθιστεί απότομα πέρυσι. Η Tesla κάλυψε πολλές από αυτές τις απώλειες φέτος, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι πριν ο κ. Μασκ αποκτήσει το Twitter.

Ακόμη μεγαλύτερες όμως απώλειες είχε ο ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος: Μέσα στο τελευταίο έτος είδε τον πλούτο του να συρρικνώνεται κατά 57 δισεκ. δολάρια, οι μεγαλύτερες απώλειες από οποιονδήποτε στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, πέφτοντας έτσι στην τρίτη θέση της κατάταξης.

Bad news

Τα άσχημα νέα όμως για τους πλουσίους δεν σταματούν εδώ. Το περιοδικό επισημαίνει τη μείωση των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο (σε όρους δολαρίου), αφού ο συνολικός αριθμός τους στη φετινή λίστα μειώθηκε στους 2.640 (από 2.668), σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πτώσης.

«Ηταν άλλη μια ασυνήθιστη χρονιά για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη», δήλωσε ο Τσέις Πίτερσον-Γουίτορν, αρμόδιος συντάκτης του Forbes: «Σχεδόν ο μισός κατάλογος είναι φτωχότερος από ό, τι ήταν πριν από 12 μήνες, αλλά λίγοι τυχεροί είναι μερικά δισεκατομμύρια – ή και δεκάδες δισεκατομμύρια – πλουσιότεροι».

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT