Δίκη Τραμπ: Ο κίνδυνος για φιάσκο και το νέο τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Δίκη Τραμπ: Ο κίνδυνος για φιάσκο και το νέο τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Ισχυρή ή αδύναμη, η απαγγελία κατηγοριών στον Τραμπ είναι πλέον γεγονός, ένα γεγονός το οποίο πρόκειται να εργαλειοποιηθεί από το σύνολο του αμερικανικού πολιτικού φάσματος στον δρόμο προς τις εκλογές του 2024. Πώς διαμορφώνεται το τοπίο έπειτα από τη δίωξη Τραμπ. Το – κατά κάποιους προβληματικό και αδύναμο – κατηγορητήριο, το νομικό προηγούμενο και το μέλλον μιας υπόθεσης που είναι σαφές ότι θα επιχειρηθεί να εξαργυρωθεί εκλογικά.

6' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος κάποιου υπερηρωϊκού κόμικ, αλλά η πραγματικότητα ενίοτε ξεπερνά ακόμη και την πιο έξαλλη φαντασία. «Ο πορτοκαλής άνδρας στη Μπανανία» («Orange Man in a Banana Republic») τιτλοφορείται το άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε, δια χειρός Μπράντλεϊ Ντέβλιν, στον ιστοχώρο του συντηρητικού αμερικανικού περιοδικού the American Conservative στις 4 Απριλίου. Στον ρόλο του «Orange Man» ο Ντόναλντ Τραμπ, με την πορτοκαλιά κόμη του. Σε ρόλο «Banana Republic», οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στο φόντο, η εικόνα του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου καθώς βγαίνει από το δικαστήριο του Μανχάταν στις 4 Απριλίου.

Οι Συντηρητικοί στις ΗΠΑ προσεγγίζουν με έκδηλη καχυποψία το – πρωτοφανές για τα αμερικανικά χρονικά – γεγονός της ποινικής δίωξης που έχει πλέον ασκηθεί σε βάρος του 76χρονου πρώην προέδρου.  

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πια, μόλις λίγους μήνες έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των εκλογών του 2024, να κατηγορείται για μια υπόθεση του 2016, όπως είναι εκείνη του χρηματισμού την πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Δίκη Τραμπ: Ο κίνδυνος για φιάσκο και το νέο τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης-1
REUTERS/Bing Guan

Οι ευρισκόμενοι από το κέντρο και αριστερά του πολιτικού φάσματος «πανηγυρίζουν», υποστηρίζοντας ότι στις ΗΠΑ κανείς, ούτε καν ένας πρώην πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι ευρισκόμενοι, αντιθέτως, στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, όπως ο Μπράντλεϊ Ντέβλιν εν προκειμένω, αντιτείνουν ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη δεν στέκεται απέναντι στον Τραμπ όπως θα στεκόταν απέναντι σε έναν «απλό» Αμερικανό πολίτη.

«Ο Τραμπ δεν είναι ένα οποιοδήποτε άτομο […] είναι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρώτος στον οποίο απαγγέλλονται ποινικές κατηγορίες μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του. Είναι ο απόλυτος μπαμπούλας στα μάτια της αριστεράς, το σύμβολο όσων είναι λάθος στον κόσμο (σ.σ. για την αριστερά)…», σημειώνει ο Ντέβλιν, αναζητώντας πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη δίωξη του πρώην προέδρου και νυν προεδρικού υποψηφίου.  

Το «προβληματικό» κατηγορητήριο 

Ο Τραμπ κατηγορείται, προς το παρόν, για κάτι το οποίο φαντάζει μάλλον «τεχνικό» στα μάτια των μη-εξοικειωμένων με τα νομικά. Δεν κατηγορείται επειδή έδωσε χρήματα (συνολικά 130.000 δολάρια, μέσω του τότε δικηγόρου του, Μάικλ Κόεν) στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, προκειμένου εκείνη να κρατήσει κρυφή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την ερωτική σχέση που είχε μαζί του αρκετά χρόνια νωρίτερα: το 2006. Κατηγορείται επειδή παρουσίασε αυτά τα χρήματα ως «νομικά έξοδα» στις δηλώσεις του για το 2017.

Ο Μάικλ Κόεν είχε δώσει τα 130.000 δολάρια στη Στόρμι Ντάνιελς το 2016, πριν από τις εκλογές, για να εξαγοράσει τη σιωπή της. Έπειτα από την εκλογή του στην προεδρία, ο Τραμπ έδωσε πίσω στον Κόεν αυτά τα 130.000 δολάρια, σε δόσεις, το 2017. Για να δικαιολογήσει ωστόσο τις πληρωμές, τις παρουσίασε ως νομικά έξοδα (αν και ο Κόεν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έδρασε ως δικηγόρος αλλά ως «ο άνθρωπος με τη βαλίτσα» που έκανε την πληρωμή), ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να τις παρουσιάσει ως έξοδα προεκλογικής εκστρατείας… Η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων είναι πλημμέλημα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Για να θεωρηθεί κακούργημα, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτή η παραποίηση έγινε με την πρόθεση να αποκρυβούν άλλες παρανομίες, πλην όμως δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι άλλες παρανομίες από τη στιγμή που η καταβολή hush money (χρημάτων για την εξαγορά της σιωπής κάποιου) στις ΗΠΑ είναι γενικώς… νόμιμη.

Δίκη Τραμπ: Ο κίνδυνος για φιάσκο και το νέο τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης-2
REUTERS/Bing Guan

«Είναι έγκλημα η πληρωμή hush money; Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι. Συμβάσεις εμπιστευτικότητας/συμφωνητικά εχεμύθειας χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό από εταιρείες και ιδιώτες προκειμένου να αποφευχθούν δικαστικές διαφορές και να διατηρηθούν εμπιστευτικές πληροφορίες που θεωρούνται ενοχλητικές», γράφει ο Μάικλ Ρόθφελντ στους (κάθε άλλο παρά φιλικούς απέναντι στον Τραμπ) New York Times.

Συντηρητικοί σχολιαστές στις ΗΠΑ έσπευσαν να αποκηρύξουν τη δίωξη κατά του Τραμπ, άλλοι ως νομικά αδύναμη, άλλοι ως πολιτικά υποκινούμενη, και άλλοι ως αδύναμη και υποκινούμενη μαζί.

Ειρήσθω εν παρόδω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλβιν Μπραγκ, ο εισαγγελέας του Μανχάταν ο οποίος έβαλε σε τροχιά την τρέχουσα δίωξη κατά του πρώην προέδρου, όντως πρόσκειται στους Δημοκρατικούς, χωρίς βέβαια αυτό να συνεπάγεται δόλο ή κομματική σκοπιμότητα εκ μέρους.  

Δίκη Τραμπ: Ο κίνδυνος για φιάσκο και το νέο τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης-3
Ο εισαγγελέας Αλβιν Μπραγκ REUTERS/Brendan McDermid

Ωστόσο, ακόμη και Μέσα τα οποία θεωρούνται «αντίπαλα» στους Ρεπουμπλικανούς, όπως είναι για παράδειγμα το Vox (ενδεικτικά τα πρόσφατα άρθρα των Άντριου Πρόκοπ και Ιαν Μίλχαϊζερ), εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με την έκβαση που θα έχει τελικώς αυτή η υπόθεση την οποία αντιμετωπίζουν ως μάλλον αδύναμη.  

«Μπορεί ο Άλβιν Μπραγκ να κάνει αυτήν την πρωτοφανή υπόθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ να σταθεί;», διερωτώνται από την πλευρά τους οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μιλάμε για μια υπόθεση την οποία «πολλοί νομικοί αντιμετωπίζουν με βαθύ σκεπτικισμό».

Το νομικό προηγούμενο

Τροφή στον σχετικό σκεπτικισμό δίνει ωστόσο και το νομικό προηγούμενο μιας υπόθεσης που θυμίζει σε πολλά την τρέχουσα «περιπέτεια» του Τραμπ. Ο Τζον Έντουαρντς, γερουσιαστής στη Βόρεια Καρολίνα με το κόμμα των Δημοκρατικών την περίοδο 1999 – 2005 και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος το 2008, είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε χρήματα της προεκλογικής του εκστρατείας για να «καλύψει» μια εξωσυζυγική σχέση. Εκείνη η υπόθεση, ωστόσο, έκλεισε «χωρίς καταδίκη», υπενθυμίζει ο Μάικλ Ρόθφελντ μέσα από τις σελίδες των Τάιμς της Νέας Υόρκης.   

Δίκη Τραμπ: Ο κίνδυνος για φιάσκο και το νέο τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης-4
Ο πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Εντουαρντς (AP Photo/Gerry Broome, File)

Ο Πίτερ Μπέικερ έγραφε προ ημερών στους New York Times ότι η σχετική με τη Στόρμι Ντάνιελς υπόθεση είναι μάλλον ήσσονος βαρύτητας εάν συγκριθεί με όλα τα άλλα για τα οποία έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ. Ποια είναι αυτά τα άλλα; Η εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 (την οποία κατηγορείται από τους επικριτές του πως υποκίνησε), οι εκλογές του 2020 στη Τζόρτζια (το αποτέλεσμα των οποίων λέγεται ότι επιχείρησε να… προσαρμόσει στα μέτρα του), τα απόρρητα προεδρικά έγγραφα που είχε στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, και οι οικονομικού/φορολογικού τύπου υποθέσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες κάποιες από τις επιχειρήσεις του.

Ο Πίτερ Μπέικερ υποστηρίζει ότι η τρέχουσα δίωξη κατά του Τραμπ θα μπορούσε να κάνει την αρχή, ανοίγοντας τον δρόμο για την άσκηση κι άλλων διώξεων – για ενδεχομένως σοβαρότερα θέματα – στο μέλλον, πλην όμως όλα αυτά προς το παρόν είναι απλώς υποθέσεις.

Ισχυρή ή αδύναμη, η απαγγελία κατηγοριών στον Τραμπ είναι πλέον γεγονός, ένα γεγονός το οποίο πρόκειται να εργαλειοποιηθεί από το σύνολο του αμερικανικού πολιτικού/κομματικού φάσματος στον δρόμο προς τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024.

Ενισχυμένος ο Τραμπ στις δημοσκοπήσεις 

Ο ίδιος ο Τραμπ θα σπεύσει να επιχειρήσει να «γυρίσει» αυτή τη νομική περιπέτεια υπέρ του, όπως άλλωστε ήδη κάνει. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ο 76χρονος δείχνει να ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις (Reuters/Ipsos, Yahoo!News/YouGov) αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα δεκάδων μονάδων έναντι του Ρον Ντε Σάντις για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Παράλληλα, η ομάδα που τρέχει την προεκλογική του εκστρατεία υποστηρίζει ότι δέχθηκε δωρεές συνολικού ύψους τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 24ωρα.

Δίκη Τραμπ: Ο κίνδυνος για φιάσκο και το νέο τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης-5
Η Μάρτζορι Τέιλος Γκριν διαδηλώνει υπέρ του Τραμπ στη Νέα Υόρκη REUTERS/Caitlin Ochs

Το πώς θα κινηθούν οι εσωκομματικοί ανταγωνιστές του Τραμπ το προσεχές διάστημα θα είναι, σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις; Θα κάνουν, άραγε, στην άκρη, αφήνοντάς του το πεδίο ελεύθερο ενόψει των προεδρικών; Έχει πια μέλλον μια προεδρική υποψηφιότητα Ντε Σάντις; Με εξαίρεση πάντως την Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, δεν υπήρξαν άλλοι «επιφανείς» Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ή γερουσιαστές που να πήραν μέρος στη συγκέντρωση υπέρ του Τραμπ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, αν και είναι πολλοί εκείνοι που έχουν σπεύσει το τελευταίο διάστημα να επικρίνουν την αμερικανική Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς της.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή