Ψηφοθηρία στο όνομα του Πάπα

Ψηφοθηρία στο όνομα του Πάπα

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας υπερασπίζεται τον Ιωάννη Παύλο Β΄ έπειτα από ντοκιμαντέρ για την ολιγωρία του στα σεξουαλικά σκάνδαλα ιερέων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ένα χρόνο στενής συνεργασίας μεταξύ Πολωνίας και ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση, το υπουργείο Εξωτερικών της Βαρσοβίας κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Πολωνία για να συζητήσουν ένα επείγον ζήτημα: την προβολή τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για τον γεννημένο στην Πολωνία Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. Το ντοκιμαντέρ, με θέμα την ολιγωρία του Ποντίφικα γύρω από τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς στην Πολωνία τις δεκαετίες του 1960 και ’70, προβλήθηκε σε αμερικανικής ιδιοκτησίας πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Η προβολή του φιλμ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, δίνοντας την ευκαιρία στο κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης να εκμεταλλευθεί πολιτικά τις αντιδράσεις.

Αντιμέτωπο με βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, το κόμμα έσπευσε να επικρίνει το ντοκιμαντέρ, εδραιώνοντας την εικόνα του ως προστάτη της υστεροφημίας του οσίου –πλέον– Πάπα Ιωάννη Παύλου. Εδώ και εβδομάδες, η οργή ευσεβών Ρωμαιοκαθολικών Πολωνών προβλήθηκε και ενισχύθηκε από τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, ενώ την Κυριακή των Βαΐων που μας πέρασε, συντηρητικοί πολιτικοί και χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στη Βαρσοβία. Τα κρατικά δίκτυα χαρακτήρισαν το ντοκιμαντέρ «επίθεση άθεων εναντίον του σημαντικότερου Πολωνού στην ιστορία». 

Οφέλη από την οργή

Η οργή έχει ωφελήσει σημαντικά τις εκλογικές προοπτικές του κυβερνώντος κόμματος. «Εστρεψε το ενδιαφέρον μακριά από τα οικονομικά προβλήματα και προς την κατεύθυνση των αξιών που εκπροσώπησε ο Ιωάννης Παύλος. Σε αντίθεση με την κατακερματισμένη αντιπολίτευση, το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης ξέρει καλά πώς να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του», λέει η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών Εύα Μαρτσίνιακ του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο απάντησε στο ντοκιμαντέρ μεταδίδοντας κάθε βράδυ αποσπάσματα από κηρύγματα και ομιλίες του Ιωάννη Παύλου, ενώ γιγάντια φωτογραφία του Πάπα προβλήθηκε στην πρόσοψη του προεδρικού μεγάρου της Βαρσοβίας. Το Κοινοβούλιο, από τη μεριά του, εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλει «την επονείδιστη εκστρατεία των ΜΜΕ εναντίον του οσίου Ιωάννη Παύλου».

Το επίμαχο ντοκιμαντέρ επέτρεψε στον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, να πυροδοτήσει νέο «επεισόδιο» στον ιδεολογικό πόλεμο. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Κατσίνσκι χαρακτήρισε το επικριτικό κινηματογραφικό έργο ως «απεχθή προσπάθεια χειραγώγησης» και «πρωτοφανή εκστρατεία υπονοούμενων και λάσπης» από αριστερούς, με στόχο «την καταστροφή των παραδοσιακών αξιών και την οικοδόμηση γενναίου καινούργιου κόσμου πάνω στα συντρίμμια τους».

Διαδήλωση στη Βαρσοβία

Η διαδήλωση της Κυριακής των Βαΐων διοργανώθηκε από οργάνωση κατά των αμβλώσεων και ολοκληρώθηκε με Θεία Λειτουργία στην Παλαιά Πόλη της Βαρσοβίας. Παρότι η διαδήλωση δεν είχε κομματικό πρόσημο, περιείχε ισχυρές δόσεις πολωνικού εθνικισμού, με το σύνθημα «Θεός, Τιμή, Πατρίδα» να εμφανίζεται σε πολλά πανό. Ο συνταξιούχος επιχειρηματίας Γέρζι Καμπίνσκι, που ταξίδεψε από την ανατολική Πολωνία για τη διαδήλωση έλεγε ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος υπήρξε «οδηγός της ζωής μας» και αξίζει σεβασμού για τον ρόλο του στην πτώση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή