Qatargate: Μίλησε και κέρδισε «βραχιολάκι» ο Παντσέρι

Qatargate: Μίλησε και κέρδισε «βραχιολάκι» ο Παντσέρι

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του Qatargate συνεργάστηκε με τις βελγικές αρχές με αντάλλαγμα… μειωμένη ποινή

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός φυλακής, με περιοριστικούς όρους και «βραχιολάκι», αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες μέρες ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του σκανδάλου Qatargate. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον δικηγόρο του Παντσέρι που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη χθεσινή συνεδρίαση του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών επικυρώθηκε τελικά η απόφαση ο πρώην ευρωβουλευτής να βρεθεί εκτός φυλακής με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η υλοποίηση της απόφασης αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κράτηση του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στις φυλακές του Σεν Ζιλ ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου. Τον Ιανουάριο ο πρώην ευρωβουλευτής υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας» με τις βελγικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο δεσμευόταν «να ενημερώσει προσωπικά το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές για τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», όπως επίσης και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν». Ως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες αυτές, στον Παντσέρι θα επιβληθεί μειωμένη ποινή βάσει ενός βελγικού νόμου για τους «μετανοήσαντες» (pentiti). Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είναι ο μόνος από τους κατηγορουμένους που έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις αρχές.

Δύο κρατούμενοι

Με την αποφυλάκιση του Παντσέρι, κρατούμενοι παραμένουν μόνο η Εύα Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα και δεν παραδέχεται την ενοχή της. Στις 13 Απριλίου το προδικαστικό συμβούλιο θα επανεξετάσει το αίτημα της Εύας Καϊλή για αποφυλάκιση. Ας σημειωθεί πως έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές ανάλογο αίτημά της.

Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος με «βραχιολάκι» μετά την παραδοχή παράνομων ενεργειών από την πλευρά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή