HΠΑ: Ο συντηρητικός Ανώτατος Δικαστής Τόμας φέρεται να έκανε πολυτελή «αδήλωτα» ταξίδια

HΠΑ: Ο συντηρητικός Ανώτατος Δικαστής Τόμας φέρεται να έκανε πολυτελή «αδήλωτα» ταξίδια

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Κλάρενς Τόμας φέρεται να δεχόταν ως δώρα για περισσότερες από δύο δεκαετίες πολυτελή ταξίδια από τον Ρεπουμπλικανό μεγαλοδωρητή Χάρλαν Κρόου χωρίς να τα αναφέρει στις αρμόδιες αρχές.

Όπως αναφέρει η ProPublica, η μη κερδοσκοπική οργάνωση ερευνητικής δημοσιογραφίας, ο Τόμας έκανε ταξίδια με το γιοτ και το ιδιωτικό τζετ του Κρόου. Ένα ταξίδι του 2019 στην Ινδονησία που περιγράφεται λεπτομερώς στην ιστορία μπορεί και να κόστισε περισσότερα από 500.000 δολάρια, ανέφερε η ProPublica.

Η ProPublica τόνισε μάλιστα με αφορμή το ρεπορτάζ: «Η έκταση και η συχνότητα των προφανών δώρων του στον Τόμας δεν έχουν κανένα γνωστό προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ».

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως και άλλοι ομοσπονδιακοί δικαστές, υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσια πόθεν έσχες στα οποία καλούνται να καταγράψουν τα δώρα που έχουν λάβει. Δεν ήταν σαφές γιατί ο Τόμας παρέλειψε τα ταξίδια, αλλά σύμφωνα με έναν οδηγό δικαστικής πολιτικής που συμβουλεύτηκε το Associated Press, το φαγητό, η διαμονή ή η ψυχαγωγία που χαρακτηρίζονται ως «προσωπική φιλοξενία οποιουδήποτε ατόμου» δεν χρειάζεται να αναφερθούν εάν γίνεται στην προσωπική κατοικία του εν λόγω ατόμου ή της οικογένειάς του. Με αυτό το δεδομένο η εξαίρεση από την αναφορά δεν καλύπτει τις «μεταφορές και τα ακίνητα».

Τον περασμένο μήνα, το ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα ενίσχυσε τις απαιτήσεις για όλους τους δικαστές, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν και οι διανυκτερεύσεις σε προσωπικές εξοχικές κατοικίες που ανήκουν σε φίλους εξακολουθούν να εξαιρούνται από τη δημοσιοποίηση.

Ποιος είναι ο δικαστής Τόμας

Στα 74 του χρόνια o Tόμας ο οποίος βρίσκεται για τέταρτη δεκαετία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ φρόντισε να βάλει το «λιθαράκι» του, προκειμένου να καταργηθεί η απόφαση του 1973 Ρόου εναντίον Γουέιντ που καθιέρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση. Τοποθετήθηκε στο δικαστήριο στις αρχές του 1990 από την τότε κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Ο Τόμας πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Τζόρτζια μέσα στη φτώχεια. Σπούδασε δικηγόρος και γρήγορα μεταπήδησε στο δικαστικό σώμα.

Το 1991, ενώ ήταν παντρεμένος (σ.σ. δεύτερος γάμος) είχε κατηγορηθεί από μια γυναίκα για σεξουαλική παρενόχληση. Στη δίκη αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (52-48 ψήφοι). Το 1997 είχε υπερασπιστεί το «ατομικό δικαίωμα» των Αμερικανών να φέρουν όπλο στο σπίτι. 10 χρόνια μετά, το 2017, υπεραμύνθηκε της άποψης για οπλοκατοχή εκτός σπιτιού και ενώ το ένα mass shooting διαδεχόταν το άλλο στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τη θανατική ποινή έχει ζητήσει περισσότερες εκτελέσεις με πιο γρήγορες διαδικασίες.

Πέρυσι, η Washington Post είχε αποκαλύψει ότι η σύζυγος του Τόμας, Τζίνι αντάλλασσε μηνύματα με τον Τζον Ίστμαν, δικηγόρο που συνεργαζόταν με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ πάνω σε σχέδιο για να εμποδιστεί η μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν. Σε ένα από αυτά έγραφε: «Οι περισσότεροι ξέρουν ότι ο Μπάιντεν και η Αριστερά αποπειρώνται τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία» και τον εκλιπαρούσε να βοηθήσει «αυτόν τον σπουδαίο πρόεδρο» να αποτρέψει την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν.

Ως μέλος οργανώσεων που στόχευαν στην κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση το 2019, η Τόμας βράβευσε και επαίνεσε μια γυναίκα πρώην υπάλληλο της Planned Parenthood που έγινε ακτιβίστρια κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του New Yorker. 

Πηγή: AP, Washington Post, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT