Αργεντινή: Δεκάδες άστεγοι στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες λόγω φτώχειας

Αργεντινή: Δεκάδες άστεγοι στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες λόγω φτώχειας

Εν μέσω του αυξημένου κόστους ζωής και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν το αεροδρόμιο ως καταφύγιο.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες της πρωτεύουσας της Αργεντινής έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο καταφύγιο αστέγων με τον αριθμό τους να μεγαλώνει όλο και περισσότερο λόγω της φτώχειας και του πληθωρισμού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

Καθώς οι επιβάτες και το προσωπικό αρχίζουν να φτάνουν νωρίς το πρωί, δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κοιμούνται, άλλοι σε καρέκλες και άλλοι στο πάτωμα. Κάποιοι κατευθύνονται για να περάσουν τη μέρα τους σε συσσίτια και άλλοι τριγυρνούν στο χώρο του αεροδρομίου ζητιανεύοντας ψιλά. 

«Αν πληρώσω ενοίκιο, δεν τρώω. Και αν πληρώσω για φαγητό, βρίσκομαι στο δρόμο», δήλωσε στο Associated Press η Ροξάνα Σίλβα, η οποία ζει στο αεροδρόμιο με τον σύζυγό της εδώ και δύο χρόνια.

Η Σίλβα παίρνει κρατική σύνταξη περίπου 45.000 πέσος, η οποία ισοδυναμεί με περίπου 213 δολάρια στην επίσημη ισοτιμία και περίπου τα μισά από αυτά στη μαύρη αγορά. «Δεν έχω αρκετά για να ζήσω», παραπονιέται η Σίλβα, η οποία είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της κοιμούνται εναλλάξ, ώστε κάποιος να προσέχει πάντα τα υπάρχοντά τους.

Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο, η AA2000, λέει ότι «δεν έχει αστυνομική εξουσία και την αρμοδιότητα να εκδιώξει αυτούς τους ανθρώπους», ενώ λέει επίσης ότι έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει «την αποφυγή διακρίσεων στη χρήση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου».

Αργεντινή: Δεκάδες άστεγοι στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες λόγω φτώχειας-1
AP

Σε τριψήψιο νούμερο ο πληθωρισμός

Όλο και περισσότεροι Αργεντινοί βρίσκονται στην κατάσταση της Σίλβα, καθώς ο πληθωρισμός επιδεινώνεται, φτάνοντας σε ετήσιο ποσοστό 102,5% τον Φεβρουάριο. Αν και η Αργεντινή έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια σε διψήφιο πληθωρισμό, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή έφτασε σε τριψήφιο αριθμό από το 1991.

Ο Οράσιο Αβίλα, ο οποίος διευθύνει μια οργάνωση αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας σε άστεγους, εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς στέγη στην πρωτεύουσα της Αργεντινής έχει εκτοξευθεί κατά 30% από το 2019, όταν ο ίδιος και άλλοι πραγματοποίησαν μια ανεπίσημη καταμέτρηση 7.251 ανθρώπων σε αυτή την πόλη των περίπου 3,1 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εν μέσω του αυξημένου κόστους ζωής και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν το αεροδρόμιο ως πιθανό καταφύγιο.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιχείρησε μάταια να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές, οι οποίες εξάλειψαν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τις αποταμιεύσεις τους, συρρίκνωσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και περιόρισαν τις πιθανότητες του κυβερνώντος κόμματος να διατηρηθεί στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές.

Ο πληθωρισμός μονοπωλεί τις συζητήσεις, προκαλεί απογοήτευση και οργή στον λαό, καθώς οι μισθοί συχνά υπολείπονται του κόστους των αγαθών, παρά τα κυβερνητικά μέτρα για επιβολή πλαφόν στις τιμές και περιορισμών στις εξαγωγές σιτηρών προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά.

Πηγή: AP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή