Λαβρόφ: Συνομιλίες με την Ουκρανία μόνο εάν γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας

Λαβρόφ: Συνομιλίες με την Ουκρανία μόνο εάν γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας

Χθες, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε «παράθυρο» διαπραγματεύσεων υπό προϋποθέσεις.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με κύρια θέματα συζήτησης την εξαγωγή των σιτηρών και των λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να ακυρώσει τη Ρωσία και να την απομακρύνει από τη διεθνή σκηνή λόγω της ανεξάρτητης πολιτικής της. Εκτίμησε μάλιστα ότι, εάν η Ρωσία ηττηθεί, ο επόμενος στόχος της Δύσης θα είναι η Κίνα. Υποστήριξε επίσης ότι η κρίση στην Ουκρανία προκλήθηκε από τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να γίνει παγκόσμιος ηγεμόνας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Δύση επιθυμεί στρατηγική ήττα της Ρωσίας στα πεδία των μαχών, ενώ η καταστροφική πολιτική της Δύσης παραμένει ίδια και απαράλλακτη όσον αφορά την Ουκρανία. «Οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια αγνοήθηκαν με υπεροψία από τη Δύση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν αρνείται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.

Μάλιστα ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θα εργαστεί εκτός της συμφωνίας για τα σιτηρά, εάν η Δύση συνεχίσει να βάζει εμπόδια στον δρόμο της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως εκφράσει παράπονα επειδή, όπως αναφέρει, η συμφωνία δεν της επιτρέπει να εξάγει γεωργικά προϊόντα. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επεκτείνει τη συμφωνία ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα λιμάνια στο μέλλον.

«Ετοιμοι να διαπραγματευτούμε για την Κριμαία, εάν επιτύχει η αντεπίθεσή μας»

Χθες, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρι Σίμπιχα, σημείωσε στους Financial Times ότι η Oυκρανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τη Ρωσία για το μέλλον της Κριμαίας, εάν οι δυνάμεις της φτάσουν στα σύνορα της χερσονήσου.

«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωση της Κριμαίας από τον στρατό μας».

Η βρετανική εφημερίδα -σχολιάζοντας τη δήλωση- κάνει λόγο για την «πιο ρητή εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις» από τότε που διακόπηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, πέρυσι τον Απρίλιο.

«Οι δηλώσεις του Σίμπιχα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση στους δυτικούς αξιωματούχους που δυσπιστούν σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει τη χερσόνησο, ενώ παράλληλα ανησυχούν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να την ανακαταλάβει στρατιωτικά θα μπορούσε να οδηγήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώσει τον πόλεμό του, πιθανώς με πυρηνικά όπλα», συνεχίζουν.

Μέχρι σήμερα, ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Η Τουρκία και η Ρωσία συμφωνούν ότι πρέπει να αρθούν τα εμπόδια στην εξαγωγή λιπασμάτων

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συζήτησαν την «αποτυχία» εφαρμογής των όρων της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.

Είπε επίσης πως η Ρωσία θα μπορούσε να εργαστεί εκτός της συμφωνίας αν οι δυτικές χώρες διατηρήσουν τα εμπόδια, όπως τα χαρακτήρισε, στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, για τα οποία είπε ότι γίνονται πιο σκληρά.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο, διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση σιτηρών και άλλων προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια παρά τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό. Τον περασμένο μήνα η Ρωσία δήλωσε πως θα παρατείνει τη συμφωνία για άλλες 60 ημέρες, παρότι ο ΟΗΕ, η Ουκρανία και η Τουρκία πιέζουν για παράτασή της για άλλες 120.

«Προσδίδουμε σημασία στη συνέχιση της συμφωνίας… όχι μόνο για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και για να σταματήσει η παγκόσμια επισιτιστική κρίση», είπε από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου.

«Συμφωνούμε επίσης πως τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων πρέπει να απομακρυνθούν. Θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου η συμφωνία για τα σιτηρά να παραταθεί περαιτέρω», είπε.

Ο Λαβρόφ είπε πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη συμφωνία για τα σιτηρά, για την ενδεχόμενη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και για τις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία.

Πηγή: Reuters, AP, FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή