Η γέφυρα του Εμανουέλ Μακρόν με το Πεκίνο

Η γέφυρα του Εμανουέλ Μακρόν με το Πεκίνο

Οι πολιτικοί, διπλωματικοί και οικονομικοί στόχοι της τριήμερης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Κίνα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη διαμεσολαβητική αποστολή ανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με το ταξίδι του στην Κίνα, ελπίζοντας σε ειρηνευτική παρέμβαση του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα ουδέποτε καταδίκασε ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή και έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «πόλεμος» στις επίσημες ανακοινώσεις της για τη σύρραξη.

Υιοθέτησε, αντιθέτως, πολιτική στενής συνεργασίας με τη Μόσχα, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να μιλάει για «νέα εποχή» για τις δύο χώρες, απαλλαγμένες από την αμερικανική κυριαρχία. Ο Γάλλος πρόεδρος, όμως, μοιάζει να έχει διαγνώσει ίχνη κινεζικής ανησυχίας για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τάσεις αποστασιοποίησης από τον στενό εναγκαλισμό της Μόσχας. Η Κίνα δεν απέρριψε την πρόταση Ζελένσκι τον περασμένο μήνα για κινεζική συμμετοχή στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης.

Παρότι η Ουάσιγκτον εκφράζει τη δυσπιστία της για τις κινεζικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ο Μακρόν φρόντισε να ενημερώσει τον Αμερικανό ομόλογό του, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στην Κίνα την Τρίτη. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει εμφανισθεί επικριτικός απέναντι στη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στο Πεκίνο, εκτιμώντας ότι κάθε «αποκοπή» στις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας θα είναι επιζήμια για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά, ενώ η υπογραφή μεγάλου συμβολαίου πώλησης αεροσκαφών Airbus στην Κίνα βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Για το Πεκίνο, η σύσφιγξη σχέσεων με Ευρωπαίους οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, σε περίοδο όξυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, φαντάζει επωφελής. Ο πρόεδρος Σι συζήτησε πολλές ώρες με τον Γάλλο ομόλογό του κατά την τριήμερη επίσκεψη του τελευταίου, που περιλάμβανε και περιήγηση στην πόλη Γκουανγκζού, στην οποία μεγάλωσε ο Κινέζος ηγέτης. Ο Μακρόν, από τη μεριά του, διαθέτει σπάνια οικονομική διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στο Πεκίνο και είναι έτσι ικανός να σπρώξει την Κίνα να επιλέξει περισσότερο εποικοδομητική διπλωματική προσέγγιση στην ουκρανική κρίση. Η πρόσφατη κινεζική διαμεσολάβηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αποδεικνύει τις διπλωματικές ικανότητες του Πεκίνου.

Στα σκαριά βρίσκεται η υπογραφή μεγάλου συμβολαίου πώλησης αεροσκαφών Airbus στην Κίνα.

Τον ρόλο του σκληρού διαπραγματευτή έχει αναλάβει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνοδεύει τον Μακρόν στην Κίνα. Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος συνειδητοποιεί την απειλή που παρουσιάζουν οι Πούτιν και Σι για τις δυτικές αξίες και τη δημοκρατία, επιμένει όμως ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Ο διάλογος αυτός του Μακρόν με τον πρόεδρο Πούτιν, ωστόσο, παρότι υπήρξε εντατικός την πρώτη περίοδο του πολέμου, διεκόπη τους τελευταίους μήνες, χωρίς να έχει αποδώσει καρπούς. «Είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ. Δεν πρέπει να τηρούμε ίσες αποστάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Οι θέσεις μας για την Κίνα διαφέρουν με αυτές της Ουάσιγκτον, γιατί απλά δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα», υπογραμμίζει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Παρίσι.

Η ικανότητα της Κίνας να προκαλέσει κακό, είτε εξοπλίζοντας τη Ρωσία ή με μία εισβολή στην Ταϊβάν, είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με τη γαλλική διπλωματία, η οποία επιθυμεί επανασύνδεση με το Πεκίνο επί τη βάσει ειλικρινούς διαλόγου. Παρότι ο Μακρόν –και όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος– καλωσορίζει την αμερικανική στήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θέλει επ’ ουδενί η αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων να σημάνει την απώλεια της Κίνας για την Ευρώπη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή