Ταϊβάν: 9 πολεμικά πλοία και 71 μαχητικά στην άσκηση περικύκλωσης από την Κίνα

Ταϊβάν: 9 πολεμικά πλοία και 71 μαχητικά στην άσκηση περικύκλωσης από την Κίνα

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που άρχισε σήμερα η Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν στοχεύουν σε «ολική περικύκλωση» της νήσου, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα πολεμικό πλοίο και 20 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας επιπλέον γύρω από το νησί, κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων που ανακοίνωσε το Πεκίνο στο Στενό της Ταϊβάν.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «έχει σκοπίμως δημιουργήσει ένταση στο Στενό της Ταϊβάν (…) γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας διευκρινίζοντας ότι τα κινεζικά πολεμικά πλοία που έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί γύρω από την Ταϊβάν ανέρχονται σε 9 και τα μαχητικά αεροσκάφη σε 71.

Κίνα: «Ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν ο στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων

Σημειώνεται πως οι στρατιωτικές ασκήσεις που άρχισε σήμερα η Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν στοχεύουν σε «ολική περικύκλωση» της νήσου, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

«Η σημερινή άσκηση επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (…) ώστε να δημιουργηθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν, διευκρίνισε το CCTV.

Η ακριβής τοποθεσία αυτών των ασκήσεων δεν είναι γνωστή.

Το πιο στενό τμήμα του Στενού της Ταϊβάν ανάμεσα στις κινεζικές ακτές και τη νήσο είναι περίπου 130 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το CCTV, για τις ασκήσεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί κυρίως αντιτορπιλικά, πυραυλάκατοι, καταδιωκτικά αεροσκάφη και εφοδιαστικά.

«Αυταρχικός επεκτατισμός»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε ότι η χώρα της αντιμετωπίζει έναν «αυταρχικό επεκτατισμό» από την Κίνα.

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε έναν συνεχή αυταρχικό επεκτατισμό», σημείωσε η Τσάι, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (…) για να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ο λαός της Ταϊβάν αγαπά τη δημοκρατία και επιδιώκει την ειρήνη, σημείωσε επίσης η πρόεδρος της νήσου, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Η Τσάι συναντήθηκε την Τετάρτη στο Λος Άντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, εξοργίζοντας το Πεκίνο που θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία, που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και διά της βίας εάν κριθεί απαραίτητο.

Τον Αύγουστο του 2022, ύστερα από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι (της προκατόχου του Μακάρθι) στην Ταϊβάν, η Κίνα διεξήγαγε πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT