ΗΠΑ: Ο κυβερνήτης του Τέξας έτοιμος να απονείμει χάρη σε καταδικασμένο για την δολοφονία διαδηλωτή του «Black Lives Matter»

ΗΠΑ: Ο κυβερνήτης του Τέξας έτοιμος να απονείμει χάρη σε καταδικασμένο για την δολοφονία διαδηλωτή του «Black Lives Matter»

Χωρίς καν να περιμένει να ασκηθεί έφεση έκανε γνωστό πως ζήτησε από την υπηρεσία απονομής χάριτος της πολιτείας του να εξετάσει την υπόθεση του Ντάνιελ Πέρι.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάνοντας εξαιρετικά σπάνια χειρονομία, ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας δήλωσε έτοιμος να απονείμει χάρη σε στρατιωτικό και οδηγό της Uber που καταδικάστηκε την Παρασκευή για τον φόνο διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας το 2020.

Ο Ντάνιελ Πέρι, στρατιωτικός, 33 ετών, που οδηγούσε για την εταιρεία μεταφορών στον ελεύθερο χρόνο του, βρέθηκε εν μέσω πλήθους διαδηλωτών στο Όστιν, στις νότιες ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2020.

Στη δίκη του, οι συνήγοροί του τόνισαν πως βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα. Είπαν πως πυροβόλησε με πιστόλι πέντε φορές εναντίον του Γκάρετ Φόστερ, 28 ετών, διότι ο τελευταίος πλησίαζε το αυτοκίνητό του με προτεταμένο τουφέκι εφόδου και την κάννη στραμμένη προς την κατεύθυνσή του.

Οι εισαγγελείς αντέτειναν πως θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει αναστροφή και ότι εκείνος άρχισε την αναμέτρηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Austin American-Statesman, προσκόμισαν ως τεκμήρια αναρτήσεις του κ. Πέρι σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πριν από τη φονική αναμέτρηση, στις οποίες διεμήνυε πως «μπορεί να σκοτώσω μερικούς πηγαίνοντας στη δουλειά. Γίνονται ταραχές έξω από το διαμέρισμά μου».

Έπειτα από δυο ώρες διαβουλεύσεων, σώμα ενόρκων τον έκρινε ένοχο για φόνο. Αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη. Η ποινή του θα του απαγγελθεί προσεχώς.

Χωρίς καν να περιμένει να ασκηθεί έφεση, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έκανε γνωστό πως ζήτησε από την υπηρεσία απονομής χάριτος της πολιτείας του να εξετάσει την υπόθεση του Ντάνιελ Πέρι. «Είμαι έτοιμος να εγκρίνω αυτή τη σύσταση μόλις φθάσει στο γραφείο μου», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Εξήγησε πως σκοπός του είναι να υπερασπιστεί τον «ισχυρό νόμο για τη νόμιμη άμυνα ‘stand your ground’» σε ισχύ στην πολιτεία του. Πρόκειται για νόμο που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να κάνει χρήση θανατηφόρας βίας αν θεωρεί πως διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η ζωή του, ακόμα κι αν έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Η υπόθεση αυτή ανακαλεί στη μνήμη εκείνη του Κάιλ Ρίτενχαους, ο οποίος σκότωσε δυο ανθρώπους στην Κενόσα, στην πολιτεία Ουισκόνσιν, στο περιθώριο των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter, που ακολούθησαν τον φόνο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Ο νεαρός επίσης επικαλέστηκε νόμιμη άμυνα — και αθωώθηκε. Μετατράπηκε σε ήρωα της αμερικανικής σκληρής δεξιάς.

Η ανακοίνωση του κυβερνήτη Άμποτ προκάλεσε —όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο— διαμετρικά αντίθετες αντιδράσεις, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση. Χαιρετίστηκε από ρεπουμπλικάνους, όμως η δημοκρατική βουλεύτρια του Τέξας, η Σάρα Έκχαρτ, κατήγγειλε την «τρομακτική και επικίνδυνη επίθεση στο κράτος του δικαίου», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Texas Tribune.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή