HΠΑ: Η πολιτεία της Αϊόβα δεν θα πληρώνει για τις αμβλώσεις των θυμάτων βιασμού

HΠΑ: Η πολιτεία της Αϊόβα δεν θα πληρώνει για τις αμβλώσεις των θυμάτων βιασμού

Στην πολιτεία τα χρήματα για το ταμείο αποζημίωσης θυμάτων προέρχονται από τα πρόστιμα και τις ποινές που πληρώνουν οι καταδικασθέντες εγκληματίες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αϊόβα ανακοίνωσε ότι σταματά την πρακτική του να πληρώνει για επείγουσα αντισύλληψη – και σε σπάνιες περιπτώσεις για αμβλώσεις – για τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης, μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί και η πολιτειακή νομοθεσία απαιτούν από την Αϊόβα να πληρώνει ορισμένα από τα έξοδα θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης που αναζητούν ιατρική βοήθεια, όπως το κόστος των ιατροδικαστικών εξετάσεων και της θεραπείας για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπό τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα, τον Δημοκρατικό Τομ Μίλερ, το ταμείο αποζημίωσης θυμάτων της Αϊόβα πλήρωνε επίσης το Plan B, το λεγόμενο χάπι της επόμενης μέρας, καθώς και άλλες θεραπείες για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

«Η Γενική Εισαγγελέας Μπερντ αξιολογεί προσεκτικά κατά πόσον αυτή είναι η κατάλληλη χρήση των δημόσιων πόρων», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Αλίσα Μπρούιλετ. «Έως ότου ολοκληρωθεί αυτή η επανεξέταση, η πληρωμή αυτών των εκκρεμών απαιτήσεων θα καθυστερήσει».

Στην Αϊόβα, τα χρήματα για το ταμείο αποζημίωσης θυμάτων προέρχονται από τα πρόστιμα και τις ποινές που πληρώνουν οι καταδικασθέντες εγκληματίες. Για τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης, ο πολιτειακός νόμος προβλέπει ότι το ταμείο πληρώνει «το κόστος της ιατρικής εξέτασης του θύματος με σκοπό τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και το κόστος της θεραπείας του θύματος με σκοπό την πρόληψη αφροδίσια νοσήματα», αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην αντισύλληψη ή τον κίνδυνο εγκυμοσύνης.

Ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την άδεια κυκλοφορίας χαπιού για την άμβλωση

Δέκα μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έδωσε σε κάθε αμερικανική πολιτεία την ελευθερία να απαγορεύει την άμβλωση στο έδαφός της, ο δικαστής Μάθιου Κασμάρικ, γνωστός για τις ακραίες υπερσυντηρητικές του απόψεις, εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής απόφαση απαγόρευσης του χαπιού αντισύλληψης στο Τέξας προς εφαρμογήν σε ολόκληρη την χώρα.

Η κυβέρνηση «διαφωνεί σθεναρά με την απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, προαναγγέλλοντας την άσκηση έφεσης και καταγγέλλοντας την ετυμηγορία του δικαστή που «αντιβαίνει στην κρίση των ειδικών του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος έχει αποφανθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια ότι η μιφεπριστόνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική».

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή