HΠΑ: Οργισμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι με τον Μακρόν – Τον κατηγορούν για προδοσία της Ταϊβάν

HΠΑ: Οργισμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι με τον Μακρόν – Τον κατηγορούν για προδοσία της Ταϊβάν

«Ο Μακρόν θέλει οι ΗΠΑ να σώσουν την Ευρώπη από τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά προφανώς παίρνουν όρκο ουδετερότητας απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα στον Ειρηνικό», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ο γερουσιαστής Τζόν Κόρνιν. 

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα σχόλια του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μάχη για την στρατηγική αυτονομία και προειδοποιεί για την όξυνση της σύγκρουσης των δύο πόλων που συνιστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον. 

«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να ακολουθούμε» στο θέμα της Ταϊβάν «και να προσαρμοζόμαστε στους αμερικανικούς ρυθμούς ή στην κινεζική υπεραντίδραση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη που δόθηκε την Παρασκευή κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα και πριν από την έναρξη των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων περικύκλωσης της Ταϊβάν.

Με αφορμή το γεγονός αυτό το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πολλά στελέχη του βουλευτές και γερουσιαστές επιτέθηκαν τόσο κατά του Μακρόν όσο και του Τζο Μπάιντεν ο οποίος προσπαθεί να υποβαθμίσει τα σχόλια. «Θα αφήσουμε τα Ηλύσια να μιλήσουν για τα σχόλια του Προέδρου Μακρόν – εστιάζουμε στην καταπληκτική συνεργασία και τον συντονισμό που έχουμε με τη Γαλλία ως σύμμαχο και φίλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

«Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν με ευθυμία», αναφέρει το Politico. Η δήλωση του Μακρόν «σηματοδοτεί ένα αδιέξοδο για τη στρατηγική των ΗΠΑ να δελεάσουν την Ευρώπη να περιορίσει την Κίνα», ανέφερε τη Δευτέρα η ταμπλόιντ Global Times του Πεκίνου.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τη δυτική κοινωνία, την οικονομική μας ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας… Η Γαλλία πρέπει να έχει καθαρή θέση για αυτή την απειλή», δήλωσε ο γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ (R-Ind.), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Οι δηλώσεις του Μακρόν «ήταν ντροπιαστικές, ήταν επαίσχυντες… και πολύ γεωπολιτικά αφελείς», δήλωσε τη Δευτέρα στο Fox News ο Μάικ Γκάλαχερ (R-Wis.), πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κίνα. Οι απόψεις του Γάλλου προέδρου «είναι αποκαρδιωτικές, διότι η απειλή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προς την Ταϊβάν αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων», δήλωσε ο Μάικλ ΜακΚόλ (R-Texas), πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ορισμένοι βουλευτές του GOP ζήτησαν να επανεκτιμηθεί η αμερικανο-γαλλική σχέση. «Εάν η Γαλλία είναι πραγματικά αποφασισμένη να εγκαταλείψει τα δημοκρατικά έθνη υπέρ ενός βάναυσου κομμουνιστικού καθεστώτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανεκτιμήσουν τη στάση τους απέναντι στη Γαλλία», δήλωσε ο βουλευτής Κρις Σμιθ (R-N.J.), πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα. Χαρακτήρισε τη δήλωση του Μακρόν «φαινομενική προδοσία της δημοκρατικής Ταϊβάν».

Άλλοι είδαν ένα διπλό πρότυπο στην υποστήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ουκρανία σχολιάζει το Politico. «Ο Μακρόν θέλει οι ΗΠΑ να σώσουν την Ευρώπη από τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά προφανώς παίρνουν όρκο ουδετερότητας απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα στον Ειρηνικό», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ο γερουσιαστής Τζόν Κόρνιν του Τέξας. 

Πηγή: Politico, ΑP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή