Βρετανία: Ηλεκτρικά παράθυρα και κλιματισμό έχει η άμαξα που θα μεταφέρει τον Βασιλιά Κάρολο στην τελετή στέψης

Βρετανία: Ηλεκτρικά παράθυρα και κλιματισμό έχει η άμαξα που θα μεταφέρει τον Βασιλιά Κάρολο στην τελετή στέψης

Η άμαξα είναι καλυμμένη με περισσότερα από 400 φύλλα χρυσού και έχει πάνω της κομμάτια ξύλου από το σκάφος «Μαίρη Ρόουζ», τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς πλησιάζει η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα της Βρετανίας, το παλάτι σιγά- σιγά αποκαλύπτει λεπτομέρειες της πολυαναμενόμενης εκδήλωσης.

Ως εκ τούτου, το βασιλικό ζεύγος θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στο Αβαείο με μια υπερσύγχρονη άμαξα με air condition, ηλεκτρικά παράθυρα και ειδικά αμορτισέρ, όπως αναφέρει η επιμελήτρια της βασιλικής συλλογής, Σάλι Γκούντσερ.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτή η άμαξα χρησιμοποιείται σε μια στέψη. Παραδόθηκε στη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014 και χρησιμοποιήθηκε για τα εγκαίνια του κοινοβουλίου εκείνο το έτος, και σε κάποιες περιπτώσεις στη συνέχεια. Αλλά, φυσικά, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί σε μια τόσο ιστορική και σημαντική περίσταση», σημείωσε η επιμελήτρια.

Η άμαξα που κατασκευάστηκε για τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο είναι καλυμμένη με περισσότερα από 400 φύλλα χρυσού και έχει πάνω της κομμάτια ξύλου από το σκάφος «Μαίρη Ρόουζ», τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545.

Στο σκαρί της βασιλικής άμαξας υπάρχουν κομματάκια ξύλου από τη μηλιά του Ισαάκ Νεύτωνα κάτω από την οποία εμπνεύστηκε τη θεωρία της βαρύτητας. Το μήκος της καρότσας ξεπερνά τα πεντέμισι μέτρα, έχει ύψος περίπου τρία μέτρα, ζυγίζει πάνω από τρεις τόνους και την σέρνουν έξι άλογα.

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου βάρους 2,5 κιλών και θα φορέσει το δαχτυλίδι με τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου, ενώ στη πομπή που θα ακολουθήσει θα κρατά ένα σκήπτρο και μια σφαίρα που αντιπροσωπεύει τη θρησκευτική εξουσία.

Παράλληλα, η βασίλισσα Καμίλα θα φορέσει το στέμμα της Μαρίας του Τεκ, συζύγου του βασιλιά Γεωργίου του πέμπτου. Στην τελετή έχουν προσκληθεί μόλις 2000 άτομα. Μέσα σε όλα, έχει σχεδιαστεί και ένα νέο emoji που θα σηματοδοτήσει τους εορτασμούς της στέψης στα social media.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή