Explainer: Τι γνωρίζουμε για τις διαρροές εγγράφων του Πενταγώνου

Explainer: Τι γνωρίζουμε για τις διαρροές εγγράφων του Πενταγώνου

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρροή ή χακάρισμα; Ουσιώδεις πληροφορίες ή παραπληροφόρηση; Κίνηση υπέρ της Ρωσίας ή τέχνασμα των Ηνωμένων Πολιτειών;

Οι New York Times θέτουν μία σειρά από εύλογα ερωτήματα σε μία απόπειρα να αποκωδικοποιήσουν τι είναι τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Πεντάγωνο και προκάλεσαν τριγμούς σε πολλά πεδία.

Μέρες αφότου τα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ορισμένα με την ένδειξη «άκρως απόρρητο», άρχισαν να κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με το πώς βρέθηκαν στη δημοσιότητα και πόσο αξιόπιστα είναι.

Είναι πραγματικά τα έγγραφα; Ναι, σημειώνουν αξιωματούχοι, τουλάχιστον τα περισσότερα. Το FBI προσπαθεί να προσδιορίσει την πηγή της διαρροής, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν, όχι μόνο ποιος τα δημοσίευσε στο Διαδίκτυο, αλλά και το μέγεθος της ζημιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι σχετικές αποκαλύψεις.

Ορισμένα έγγραφα έχουν όντως τροποποιηθεί, τόνισαν οι αξιωματούχοι, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι έγινε μετά την αρχική ανάρτηση του υλικού στο Διαδίκτυο. Δεν είναι σαφές ποιος πείραξε τα έγγραφα και γιατί.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, υπάρχει μία υπερεκτίμηση για τους  νεκρούς του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα υποτιμάται το πόσοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την εισβολή και μετά.

Και μολονότι υπάρχει επιβεβαίωση ότι πολλά από τα έγγραφα είναι αυθεντικά, δεν είναι επίσης σαφές πόσο ακριβείς είναι οι εκτιμήσεις πληροφοριών τους.

Από πού προήλθε το υλικό; Η εκτίμηση ότι πρόκειται για διαρροή και όχι προϊόν χάκινγκ είναι πιο ισχυρή.

Το υλικό -φωτογραφίες από έγγραφες ενημερώσεις- κυκλοφορεί σε πλατφόρμες όπως το Twitter, το 4chan και το Telegram, αλλά τα αρχεία είχαν τοποθετηθεί στο Discord, μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης, από τις αρχές Μαρτίου.

Οι εικόνες μοιάζουν με βιαστικά τραβηγμένες φωτογραφίες από κομμάτια χαρτιού, που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε ένα περιοδικό για το κυνήγι.

Πρώην αξιωματούχοι, που εξέτασαν το υλικό, εκτιμούν ότι πρόκειται για μία απόρρητη ενημέρωση που κάποιος δίπλωσε, την έβαλε στην τσέπη του και στη συνέχεια την άνοιξε σε ασφαλή περιοχή προκειμένου να φωτογραφίσει τα έγγραφα.

Ορισμένα έγγραφα είχαν σήμανση «μόνο για ενημέρωση Αμερικανών», αυξάνοντας την πιθανότητα ένας Αμερικανός αξιωματούχος να διέρρευσε τις πληροφορίες.

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν την άδεια ασφαλείας που απαιτείται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα έγγραφα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, περιπλέκοντας την έρευνα για το ποιος τα διέρρευσε.

Τι λένε τα έγγραφα;

Η διαρροή φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ το απόρρητο υλικό για Ρωσία και Ουκρανία και οι πληροφορίες που αποκαλύπτονται είναι εξαιρετικά επίκαιρες.

Αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα λένε ότι περιλαμβάνουν επίσης ευαίσθητο ενημερωτικό υλικό για τον Καναδά, την Κίνα, το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα και τη Μέση Ανατολή.


Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 • Τα έγγραφα δεν αλλάζουν ουσιαστικά την κατανόηση του τι συμβαίνει στο μέτωπο, ούτε περιέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης. Εκθέτουν, ωστόσο, λεπτομερώς τα μυστικά Αμερικανικά και Νατοϊκά σχέδια για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού.  
 • Υποδηλώνουν επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε πιο δεινή κατάσταση από ό,τι η κυβέρνησή στο Κίεβο παραδέχεται δημόσια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα έγγραφα, χωρίς τη συνδρομή νέων πυρομαχικών, το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας μπορεί σύντομα να καταρρεύσει, κάτι που θα επέτρεπε στη Ρωσία να εξαπολύσει αεροπορική επίθεση.  
 • Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν μια παράτολμη έκθεση για μία από τις πιο μακροσκελείς μάχες, στο Μπαχμούτ, αποκαλύπτοντας την απόφαση των Ουκρανών στρατηγών να χρησιμοποιήσουν ελίτ μονάδες για να απωθήσουν τους Ρώσους.
 • Για να αποτρέψουν την εισαγωγή από τους Ουκρανούς νέων αρμάτων μάχης που προμηθεύονται από το ΝΑΤΟ, οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να δώσουν μπόνους σε στρατεύματα που θα καταφέρουν να τους προκαλέσουν καταστροφές.
 • Η ίδια η διαρροή -ιδίως η επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν συμμάχους και αντιπάλους- μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τον συνασπισμό που έχει προκύψει για να συνδράμει την Ουκρανία στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής.
 • Μπορεί επίσης να κάνει τους συμμάχους να σκεφτούν δύο φορές σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών.

Λοιπές αποκαλύψεις

 • Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, βασικού συμμάχου των ΗΠΑ, της οποίας η επίσημη πολιτική δεν επιτρέπει την παροχή οπλισμού σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, φοβήθηκαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κατευθύνουν όπλα της χώρας προς το Κίεβο.
 • Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις, τις οποίες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν ως πιθανές αποδείξεις κατασκοπείας των ΗΠΑ.
 • Μια ομάδα χάκερς, υπό την καθοδήγηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, μπορεί τον Φεβρουάριο να έθεσε σε κίνδυνο μια καναδική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου και να προκάλεσε ζημιές στην υποδομή της.
 • Μια αξιολόγηση του Πενταγώνου έδειξε ότι η ηγεσία της Μοσάντ μπορεί να ενθάρρυνε το προσωπικό της υπηρεσίας και τους Ισραηλινούς πολίτες να συμμετάσχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα τον Μάρτιο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι το απέρριψαν κατηγορηματικά, κάτι που ωστόσο προκάλεσε σειρά ερωτήσεων στον ισραηλινό Τύπο.
 • Ένα από τα έγγραφα παρουσιάζει μια αμερικανική αξιολόγηση σεναρίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Ισραήλ να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, κατά παράβαση της τρέχουσας ισραηλινής πολιτικής.
 • Ο ρωσικός στρατός μπορεί να χάνει τη δυναμική του, αλλά η ιδιωτική ομάδα μισθοφόρων Wagner ανθίζει σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι εργάζεται για να ματαιώσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αφρική και αποπειράται να βάλει χέρι στην Αϊτή, ακριβώς κάτω από τη μύτη των Ηνωμένων Πολιτειών.


Έχουν διεισδύσει οι ΗΠΑ στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες;

Τα έγγραφα του Πενταγώνου προσφέρουν μια ματιά στο βάθος της γνώσης των ΗΠΑ για τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ρωσίας, γεγονός που επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να προειδοποιεί την Ουκρανία για επικείμενα πλήγματα και να αποκτήσει πληροφορίες για τη δύναμη της πολεμικής μηχανής της Μόσχας.

Το υλικό ενισχύει μια ιδέα που αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών έχουν αντιληφθεί: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πιο ξεκάθαρη κατανόηση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων από ό,τι της ουκρανικής δύναμης.

Ο στρατιωτικός μηχανισμός της Ρωσίας είναι τόσο βαθιά εκτεθειμένος, υποδεικνύουν τα έγγραφα, που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να λαμβάνουν σε καθημερινή βάση προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των χτυπημάτων της Μόσχας, ακόμη και τους στόχους της.

Αυτό μπορεί τώρα να αλλάξει.

Η διαρροή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πραγματική ζημιά στην προσπάθεια της Ουκρανίας, αποκαλύπτοντας ποιες ρωσικές υπηρεσίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες, δίνοντας έτσι στη Μόσχα την ευκαιρία να αποκόψει τις πηγές πληροφοριών.

Πηγή: New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT