Αποκεφαλισμός Ουκρανού στρατιώτη: ΟΗΕ και Ε.Ε. ζητούν να «λογοδοτήσουν οι δράστες» – Το Κρεμλίνο ζητεί επαλήθευση

Αποκεφαλισμός Ουκρανού στρατιώτη: ΟΗΕ και Ε.Ε. ζητούν να «λογοδοτήσουν οι δράστες» – Το Κρεμλίνο ζητεί επαλήθευση

Το βίντεο διαδόθηκε γρήγορα στο Διαδίκτυο και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Ουκρανών αξιωματούχων.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία ξεκίνησε έρευνα, την Τετάρτη, για ένα φρικιαστικό βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό ενός Ουκρανού στρατιώτη.

Το βίντεο διαδόθηκε γρήγορα στο Διαδίκτυο και προκάλεσε την οργή των Ουκρανών αξιωματούχων. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το υλικό «φρικτό», αλλά δήλωσε ότι πρέπει να επαληθευτεί. Το Associated Press δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο ή τις συνθήκες του πού και πότε γυρίστηκε.

Tην ίδια ώρα, η αποστολή στην Ουκρανία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε «σοκαρισμένη» από το βίντεο, ενώ η Ε.Ε. θα ζητήσει «να λογοδοτήσουν όλοι οι δράστες και οι συνεργοί εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία, όπως τόνισε σήμερα η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ε.Ε. «δεν διαθέτει πληροφορίες για την αυθεντικότητα του βίντεο», αλλά, «αν αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ακόμη μια σκληρή υπενθύμιση της απάνθρωπης φύσης της ρωσικής επιθετικότητας», πρόσθεσε η ίδια.

«Πρόκειται φυσικά για φρικτές εικόνες», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας. «Στον κόσμο των “fakes”, στον οποίο ζούμε, πρέπει να βεβαιωθούμε πως το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: «Πόσο εύκολα σκοτώνουν αυτά τα κτήνη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε σε βίντεο που ανάρτησε στα social media πως «υπάρχει κάτι που κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αγνοήσει. Πόσο εύκολα σκοτώνουν αυτά τα κτήνη (σ.σ. οι Ρώσοι). Αυτό το βίντεο, που δημοσιεύτηκε από τα ρωσικά κανάλια, δείχνει την εκτέλεση Ουκρανού αιχμαλώτου… Δεν υπάρχουν άνθρωποι γι’ αυτούς. Ενας γιος, ένας αδελφός, ένας σύζυγος, το παιδί κάποιου. Αυτό είναι βίντεο της Ρωσίας που απλά προσπαθεί να μετατρέψει τη θηριωδία σε νέο κανόνα. Να μετατρέψει σε συνήθεια το να καταστρέφεται η ζωή».

«Δεν είναι ατύχημα. Δεν είναι μεμονωμένο συμβάν. Εχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Συνέβη στην Μπούτσα. Χιλιάδες φορές. Ολοι πρέπει να αντιδράσουν. Κάθε ηγέτης. Μην περιμένετε να ξεχαστεί. Ο χρόνος θα περάσει. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τίποτα. Ούτε θα συγχωρήσουμε τους δολοφόνους. Θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για τα πάντα. Η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί. Κανείς δεν θα καταλάβει αν οι ηγέτες δεν αντιδράσουν. Απαιτείται δράση τώρα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή