Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο η παραλλαγή «Αρκτούρος» – Αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία

Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο η παραλλαγή «Αρκτούρος» – Αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία

Ένα από τα τρία συμπτώματα που προκαλεί η παραλλαγή «Αρκτούρος» της Όμικρον δεν είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενα κύματα COVID.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα παραλλαγή της COVID-19, την οποία παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, φαίνεται να προκαλεί ένα νέο σύμπτωμα στα παιδιά, το οποίο σπάνια έχει ανιχνευθεί τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον, XBB.1.16, που ονομάστηκε Arcturus (σ.σ. Αρκτούρος) από τους ανιχνευτές παραλλαγών, έχει προκαλέσει μία πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία, τη στιγμή που τα αναφερόμενα κρούσματα μειώνονται σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας πραγματοποιεί εικονικές ασκήσεις για να διασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, ανέφερε τη Δευτέρα το BBC, σημειώνοντας ότι ορισμένα κράτη έχουν καταστήσει και πάλι υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στο κοινό.

Η παραλλαγή έχει ανιχνευθεί επίσης στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.

Ο Δρ Vipin Vashishtha -παιδίατρος στην Ινδία και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής- έγραψε στο Twitter τα συμπτώματα που παρατήρησε από τα παιδιά που εμφάνισαν την παραλλαγή «Αρκτούρος».

Τα συμπτώματα είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Βήχας
  • Κνησμώδης επιπεφυκίτιδα όπου τα μάτια είναι κόκκινα και πρησμένα, και μερικές φορές έχουν κολλώδεις εκκρίσεις (που δεν είναι πύον).

Το τελευταίο σύμπτωμα δεν είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενα κύματα της COVID-19, σημείωσε ο Ινδός παιδίατρος.

Τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά κάτω των 12 ετών στην Ινδία αυξάνονται, ανέφεραν οι Times of India τη Δευτέρα.

Παρ΄ότι που η νόσηση με τη νέα παραλλαγή είναι σχετικά ήπια, οι γιατροί προειδοποιούν «τους γονείς των παιδιών με παχυσαρκία, άσθμα και όσα πάσχουν από άλλες παθήσεις να μην αγνοούν τα συμπτώματα.

Οι ειδικοί δήλωσαν στους Times ότι βλέπουν επίσης αύξηση νοσηλειών στην Ινδία, ενώ επισήμαναν πως ακόμη τα rapid test δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την παραλλαγή.

Πηγή: Fortune, BBC, Time

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή