Ρωσία: «Πιθανή δηλητηρίαση» του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, λέει η εκπρόσωπός του

Ρωσία: «Πιθανή δηλητηρίαση» του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, λέει η εκπρόσωπός του

O ηγέτης της αντιπολίτευσης κρατείται σε σωφρονιστικό ίδρυμα περίπου 250 χιλιόμετρα (115 μίλια) ανατολικά της Μόσχας.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αλεξέι Ναβάλνι, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζει μια μυστηριώδη ασθένεια στη φυλακή, η οποία θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος δηλητηρίασης, καθώς έχει χάσει 8 κιλά σε βάρος σε μόλις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του, Κίρα Γιάρμις.

«Δεν αποκλείουμε ότι αυτή τη στιγμή ο Αλεξέι Ναβάλνι υφίσταται μια βραδεία δηλητηρίαση», ανέφερε η Γιάρμις σε ανάρτησή της στο Twitter. «Κρατείται σε ένα κελί με οξύ πόνο χωρίς ιατρική βοήθεια», είπε.

Η Γιάρμις δήλωσε ότι λόγω της μυστηριώδους ασθένειας του Ναβάλνι, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή προς το Σάββατο σε σωφρονιστικό ίδρυμα περίπου 250 χιλιόμετρα (115 μίλια) ανατολικά της Μόσχας.

Στις 25 Ιανουαρίου ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στην απομόνωση για 11η φορά. Από τα μέσα Αυγούστου έχει παραμείνει συνολικά στην απομόνωση 113 μέρες.

Στα μέσα Ιανουαρίου αρκετές εκατοντάδες γιατροί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν να σταματήσει η κακοποίηση του Ναβάλνι και να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. Ρώσοι δικηγόροι, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη των νομοθετικών συνελεύσεων πολλών ρωσικών πόλεων, καθώς και οι νομπελίστες δημοσιογράφοι Ντμίτρι Μουράτοφ και Μαρία Ρέσα με ανοιχτές επιστολές εξέφραζαν την υποστήριξη τους προς τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης.

Ο Ναβάλνι, ο πιο ηχηρός επικριτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας, εκτίει ποινή κάθειρξης 11-1/2 ετών αφού κρίθηκε ένοχος για παραβίαση της αναστολής, απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Λέει ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατασκευάστηκαν ως πρόσχημα για να καταπνίξουν τη διαφωνία και να ανακόψουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Το 2020 ο Ναβάλνι επέζησε από προφανή απόπειρα δηλητηρίασής του κατά τη διάρκεια πτήσης στη Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα, όπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι δυτικών εργαστηριών. Η Ρωσία αρνείται ότι το κράτος προσπάθησε να τον δολοφονήσει. Ο ίδιος νοσηλεύθηκε στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει τη δηλητηρίαση αυτή αλλά επέστρεψε εκούσια στη Ρωσία το 2021, όπου συνελήφθη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή